Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Va place gustul proaspat si revigorant al lamaii? Atunci aceasta reteta pentru checul cu lamaie este exact ceea ce cautati! Un desert clasic, indragit de toti, cu o aroma naturala de lamaie care va va surprinde papilele gustative.
Imaginati-va o textura pufoasa, care se topeste in gura, imbinata cu un gust delicios de lamaie, nici prea dulce, nici prea acrisor – un echilibru perfect! Checul cu lamaie este o alegere excelenta pentru orice moment al zilei, de la micul dejun pana la gustarea de dupa-amiaza sau desertul festiv.
Ingredientele Secrete pentru un Chec cu Lamaie de Vis
Reteta pentru un chec cu lamaie perfect incepe cu ingredientele potrivite. Iata ce veti avea nevoie:
- 200g zahar – pentru dulceata potrivita
- 200g unt la temperatura camerei – pentru textura cremoasa
- 4 oua proaspete – pentru pufozitate
- 250g faina – baza retetei
- 1 plic praf de copt (10g) – pentru dospire perfecta
- 2 lamai (coaja rasa si sucul) – pentru aroma autentica de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie (optional) – pentru un plus de aroma
- Un praf de sare – pentru echilibru
Pentru glazura delicioasa:
- 150g zahar pudra
- 2-3 linguri de suc de lamaie
Pasii Magici pentru un Aluat Pufos si Aromat
- Preincalziti cuptorul la 180°C si pregatiti o forma de chec, unsa cu unt sau ulei si tapetata cu faina sau hartie de copt.
- Amestecati ingredientele umede: Intr-un bol mare, bateti untul cu zaharul pana obtineti o compozitie cremoasa si aerata. Adaugati ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
- Adaugati aroma: Incorporati coaja rasa de lamaie si sucul de lamaie in compozitie. Daca doriti, puteti adauga si esenta de vanilie pentru un plus de aroma.
- Combinati ingredientele uscate: Intr-un alt bol, amestecati faina cu praful de copt si un praf de sare. Adaugati treptat amestecul de faina in compozitia umeda, alternand cu laptele, amestecand usor pentru a obtine un aluat omogen.
- Turnati aluatul in forma si niveluiti suprafata.
Secretul unei Coaceri Perfecte
Acum ca aveti aluatul pregatit, e timpul pentru coacerea checului:
- Coaceti checul in cuptorul preincalzit pentru 45-50 de minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea (introduceti scobitoarea in centru si, daca iese curata, checul este gata).
- Dupa coacere, lasati checul sa se raceasca in forma pentru aproximativ 10 minute, apoi transferati-l pe un gratar pentru a se raci complet.
Glazura Fina care Face Diferenta
Nicio reteta de chec cu lamaie nu este completa fara o glazura delicioasa:
- Intr-un bol mic, amestecati zaharul pudra cu sucul de lamaie pana obtineti o glazura omogena.
- Ajustati cantitatea de suc de lamaie pentru a obtine consistenta dorita.
- Turnati glazura peste checul racit si lasati-o sa se intareasca inainte de a taia si servi.
Serviti checul cu lamaie alaturi de o ceasca de cafea cu lapte rece sau un ceai racoritor cu lamaie pentru a va bucura din plin de aroma proaspata.
Dati-ne un review daca ati incercat reteta noastra de „Chec cu lamaie” si ne-ati savurat desertul aromat si racoritor!