34 C
București
18 iunie 2024

Cresterea in statutul social poate reduce riscul de dementa, potrivit unui studiu recent

Cercetătorii au descoperit că mobilitatea socială ascendentă poate reduce semnificativ riscul de demență. Aflați cum îmbunătățirea condițiilor socio-economice ar putea promova o longevitate mai sănătoasă.

Citeste si ...

Un studiu recent a constatat ca mobilitatea ascendenta in statutul social al unei persoane poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta dementa sau, cel putin, poate intarzia debutul acesteia. Dementa, un termen pentru afectiunile caracterizate prin pierderea memoriei si functia cognitiva redusa, nu numai ca impovareaza sistemele de sanatate, dar afecteaza si calitatea vietii pacientilor si a familiilor acestora.

Legatura dintre statutul social si riscul de dementa

Cercetatorii de la Universitatea Osaka, care au publicat in JAMA Network Open, au furnizat dovezi sustinute de date care leaga mobilitatea sociala ascendenta de un risc mai scazut de dementa. Constatarile lor indica faptul ca o tranzitie descendenta in statutul social este asociata cu cea mai mare pierdere a longevitatii sanatoase de la varsta de 75 de ani in sus.

Dimpotriva, o tranzitie ascendenta a statusului socio-economic (SES) este legata de cea mai lunga perioada de longevitate sanatoasa. Remarcabil, beneficiile mobilitatii ascendente depasesc pe cele ale persoanelor cu SES constant ridicat inca din copilarie.

„Datorita unui set de date mare si robust, descoperirile noastre consolideaza asocierea dintre mobilitatea socio-economica si riscul de dementa”, spune autorul principal al studiului. „Constatarea noastra ca mobilitatea sociala ascendenta de-a lungul vietii unei persoane se coreleaza cu o perioada prelungita de imbatranire fara dementa inseamna ca imbunatatirea conditiilor socio-economice ar putea fi o cheie pentru prevenirea dementei si o longevitate mai sanatoasa.”

Dementa si tranzitia statutului social

Cercetatorii au analizat datele din Studiul de evaluare gerontologica din Japonia (JAGES), care a urmarit 9.186 de participanti cu varsta de 65 de ani si peste in perioada 2010-2016. Folosind analiza de clustering nesupravegheata si clasificarea bazata pe date, au examinat modificarile SES ale participantilor de-a lungul vietii.

Studiul a identificat sase modele distincte de tranzitie SES si a folosit un registru national al serviciilor de ingrijire pe termen lung pentru a determina incidenta dementei, permitand o examinare detaliata a relatiei dintre aceste tranzitii si riscul de dementa.

Citeste si...
Activitati de vara pentru copii pe care sa le faceti in vacanta mare
Cresterea in statutul social poate reduce riscul de dementa, potrivit unui studiu recent
Cresterea in statutul social poate reduce riscul de dementa, potrivit unui studiu recent

Impactul tranzitiilor de statut asupra riscului de dementa

Analiza a dezvaluit ca tranzitiile ascendente SES sunt asociate cu un risc semnificativ mai scazut de a dezvolta dementa in comparatie cu modelele stabile SES. Pe de alta parte, tranzitiile descendente SES cresc in mod vizibil riscul.

De asemenea, studiul a investigat efectele mediatoare ale comportamentelor legate de stilul de viata, comorbiditatile si factorii sociali asupra relatiei dintre tranzitiile SES si riscul de dementa. Caracteristicile fizice si comportamentele legate de stilul de viata au fost deosebit de influente in tranzitiile ascendente, in timp ce factorii sociali au jucat un rol semnificativ in tranzitiile descendente.

„Cercetarile viitoare ar trebui sa aprofundeze mecanismele prin care SES influenteaza sanatatea cognitiva, inclusiv posibilele interventii pentru atenuarea riscului de dementa”, spune autorul senior. „Intelegerea nuantelor modului in care SES si tranzitiile sale influenteaza dementa este vitala pentru dezvoltarea de strategii tintite care abordeaza factorii socio-economici subiacenti pe tot parcursul vietii unei persoane.”

Importanta mobilitatii socio-economice

Acest studiu evidentiaza impactul semnificativ pe care mobilitatea sociala ascendenta il poate avea asupra reducerii riscului de dementa si promovarii unei longevitati mai sanatoase. Ca atare, imbunatatirea conditiilor socio-economice poate fi o strategie cheie in prevenirea dementei, oferind speranta pentru vieti mai sanatoase, fara dementa.

Studiul subliniaza importanta mobilitatii sociale ascendente in reducerea riscului de dementa si promovarea unei vieti mai lungi si mai sanatoase. Imbunatatirea conditiilor socio-economice ar putea fi o strategie cheie in prevenirea dementei. Intelegerea factorilor socio-economici care influenteaza sanatatea cognitiva pe tot parcursul vietii este esentiala pentru dezvoltarea de interventii tintite. Daca doriti sa aflati mai multe despre studiu, cititi articolul complet publicat in jurnalul JAMA Network Open.

Sursa: Earth.com

Sursa imagini: Pexels

Subiecte abordate in articol: dementa, statut social, longevitate, sanatate

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Cresterea in statutul social poate reduce riscul de dementa, potrivit unui studiu recent