16 C
București
22 mai 2024

Semaglutida ar putea reduce riscul de infarct cu 20%, arata un studiu

Cercetătorii spun că semaglutida, ingredientul activ din Wegovy și Ozempic, ar putea fi cea mai mare descoperire medicală de la statine încoace

Citeste si ...

Un medicament injectabil pentru scaderea in greutate ar putea reduce riscul de atac de cord si ar imbunatati sanatatea cardiovasculara a milioanelor de adulti din Marea Britanie, in ceea ce ar putea fi cea mai mare descoperire medicala de la statinele incoace, conform unui studiu. Acesta a constatat ca participantii care au luat medicamentul semaglutida, ingredientul activ din branduri precum Wegovy si Ozempic, au prezentat un risc mai mic cu 20% de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces cauzat de boli cardiovasculare.

Rezultate promiţatoare pentru sanatatea cardiaca

Studiul, prezentat la Congresul European de Obezitate (ECO) si condus de cercetatori de la University College London, a descoperit, de asemenea, ca semaglutida a adus beneficii cardiovasculare pentru participantii sai, indiferent de greutatea lor initiala sau de cantitatea de greutate pierduta. Acest lucru sugereaza ca si persoanele cu obezitate usoara sau care au pierdut doar putin in greutate ar putea avea un rezultat cardiovascular imbunatatit.

Prof. John Deanfield, directorul Institutului National pentru Rezultate Cardiovasculare si autor principal al studiului, a declarat ca aceste descoperiri arata ca medicamentul ar trebui prescris in mod obisnuit pentru a trata bolile cardiovasculare si ca milioane de oameni din intreaga Marea Britanie ar putea lua acest medicament in urmatorii cativa ani.

„Acest medicament fantastic este cu adevarat un factor de schimbare a jocului. Acest [studiu] sugereaza ca exista potential mecanisme alternative pentru acel rezultat cardiovascular imbunatatit cu semaglutida dincolo de pierderea in greutate … Este clar ca se intampla ceva mai mult care beneficiaza sistemul cardiovascular”, a spus Deanfield.

Detalii despre studiu

Studiul a implicat 17.604 adulti cu varste de peste 45 de ani, cu un indice de masa corporala de peste 27, din 41 de tari. Participantilor, care au avut anterior un eveniment cardiovascular, cum ar fi un atac de cord, li s-a prescris fie o doza saptamanala de 2,5 mg de semaglutida, fie un placebo, pentru o perioada medie de 40 de luni.

Citeste si...
Cafeaua sau ceaiul: Ce bautura sa alegi dimineata pentru un plus de energie?

Din cei 8.803 de pacienti din grupul semaglutida, 569 (6,5%) au suferit un eveniment final cardiovascular primar, cum ar fi un atac de cord, in comparatie cu 701 (8%) din cei 8.801 de pacienti din grupul placebo.

Semaglutida sub denumirea comerciala Wegovy este prescrisa pentru pierderea in greutate in Serviciul National de Sanatate din Regatul Unit din 2023.

Comparatie cu statinele

Deanfield a declarat ca in anii 1990, statinele – medicamente care scad colesterolul – au fost considerate o descoperire medicala si revolutionare in tratarea practicii cardiologice, iar el a spus ca semaglutida ar putea fi considerata la fel de revolutionara in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.

„Avem acum o clasa de medicamente care ar putea transforma la fel de mult multe boli cronice ale imbatranirii”, a spus el.

Beneficii economice potentiale

Prof. Jason Halford, presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Obezitatii, a declarat ca, deoarece s-a constatat ca medicamentul imbunatateste sanatatea cardiovasculara, ar putea fi benefic din punct de vedere economic pentru a fi prescris pe scara larga.

„Cred ca in urmatorii 10 ani vom vedea o schimbare radicala in abordarea asistentei medicale”, a spus el. „Odata ce costurile scad, economiile pentru NHS vor fi semnificative. Exista deja oameni la Trezorerie care se gandesc la economiile pentru economie datorita oportunitatii de a creste productivitatea. Trebuie sa va mentineti forta de munca cat mai in forma posibil.”

Aproximativ 7,6 milioane de persoane din Marea Britanie traiesc cu boli cardiovasculare sau circulatorii, conform British Heart Foundation.

Semaglutida ar putea reduce riscul de infarct cu 20%, arata un studiu
Semaglutida ar putea reduce riscul de infarct cu 20%, arata un studiu 4

Beneficii ale pierderii in greutate

Un alt studiu bazat pe acelasi studiu clinic a constatat ca participantii carora li s-a prescris semaglutida au pierdut in medie 10,2% din greutatea corporala si 7,7 cm din circumferinta taliei pe o perioada de patru ani, in timp ce grupul placebo a pierdut 1,5% din greutatea corporala si 1,3 cm din circumferinta taliei.

GrupPierdere greutate corporalaPierdere circumferinta talie
Semaglutida10.2%7.7 cm
Placebo1.5%1.3 cm

Un nou medicament si mai eficient

Un studiu separat privind un nou injectabil pentru slabit a constatat ca ar putea fi mult mai eficient decat cele deja existente pe piata. Retatrutida, o injectie saptamanala, functioneaza prin suprimarea apetitului si, de asemenea, ajutand corpul sa arda mai multa grasime, conform studiului clinic de faza 2.

Citeste si...
Psoriazisul si inflamatia: Care este legatura?

Studiul care a cuprins 338 de participanti cu obezitate a aratat ca participantii au pierdut 24% din greutatea corporala pe o perioada de 48 de saptamani. Cercetatorii spun ca este mai eficienta pentru pierderea in greutate decat Ozempic sau Wegovy, care functioneaza doar prin suprimarea apetitului.

Prof. Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, care a lucrat la studii clinice ale altor tratamente pentru pierderea in greutate, a declarat: „Acum cinci sau 10 ani, nu ne-am fi putut imagina vreodata medicamente care sa provoace acest tip de pierdere in greutate. Studiul sugereaza ca retatrutida inca nu atinsese plafonul, deci probabil ca va vedea si mai multa pierdere in greutate. Daca administram acest medicament si mai mult timp, cred ca ar putea ajunge aproape la 30% din greutatea cuiva”.

Concluzie

In concluzie, acest studiu arata ca medicamentele precum semaglutida si retatrutida ar putea fi viitorul pierderii in greutate si imbunatatirii sanatatii cardiovasculare. Cu efecte promitatoare de reducere a riscului de atac de cord si accident vascular cerebral, precum si o pierdere considerabila in greutate, aceste medicamente reprezinta o descoperire medicala revolutionara.

Distribuiti acest articol pentru a ajuta la constientizarea acestui progres medical major sau lasati un comentariu cu parerile dvs. Vom continua sa urmarim aceste dezvoltari fascinante in medicina

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole