26.6 C
București
25 iunie 2024

Suplimentele de Ulei de Peste Pot Creste Riscul de AVC si Boli Cardiace | Studiu Nou

Citeste si ...

Un nou studiu publicat in Jurnalul de Medicina BMJ avertizeaza ca suplimentele pe baza de ulei de peste ar putea creste riscul de fibrilatie atriala si accident vascular cerebral, in special la persoanele cu afectiuni cardiace preexistente.

Consumul regulat de suplimente cu ulei de peste, asociat cu riscuri cardiovasculare

Cercetarea a urmarit 400.000 de persoane din Marea Britanie cu varste intre 40 si 69 de ani, pe o perioada de 12 ani. Participantii inclusi in studiu au consumat in mod regulat suplimente cu ulei de peste.

Rezultatele au aratat ca utilizarea frecventa a acestor suplimente a fost asociata cu o crestere de 13% a riscului de a dezvolta fibrilatie atriala si un risc cu 5% mai mare de accident vascular cerebral, chiar si la persoanele fara antecedente de boli cardiace.

Pacientii cu insuficienta cardiaca, si mai vulnerabili

Pentru persoanele diagnosticate deja cu insuficienta cardiaca, riscurile par a fi si mai pronuntate. Studiul a constatat ca la aceasta categorie de pacienti, probabilitatea de a dezvolta fibrilatie atriala persistenta este cu 15% mai mare atunci cand iau suplimente cu ulei de peste.

Autorii studiului subliniaza necesitatea unor investigatii suplimentare pentru a evalua impactul pe termen lung al acestor suplimente asupra evolutiei bolilor cardiace si a modului in care acestea pot influenta eficacitatea tratamentelor.

Suplimentele de ulei de peste pot creste riscul de avc si boli cardiace | studiu nou
Suplimentele de ulei de peste pot creste riscul de avc si boli cardiace | studiu nou

Omega-3 din surse naturale, o alternativa mai sigura

Desi suplimentele cu ulei de peste sunt adesea recomandate pentru continutul lor bogat in acizi grasi omega-3, expertii atrag atentia ca obtinerea acestor nutrienti din surse alimentare naturale ar putea fi o optiune mai sigura si mai benefica pentru sanatate.

Pestele gras, cum ar fi somonul, macroul si heringul, precum si semintele de in, nucile si algele marine sunt surse excelente de omega-3. Includerea acestora in dieta zilnica poate ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare fara a expune organismul la riscurile asociate cu suplimentele concentrate.

In concluzie, desi suplimentele cu ulei de peste sunt adesea promovate pentru beneficiile lor asupra sanatatii inimii, acest nou studiu ridica semne de intrebare cu privire la siguranta lor, in special pentru persoanele cu afectiuni cardiace preexistente. Obtinerea acizilor grasi omega-3 din surse alimentare naturale pare a fi o alternativa mai sigura si mai recomandata.

Daca luati suplimente cu ulei de peste si aveti ingrijorari legate de sanatatea cardiovasculara, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a evalua riscurile si beneficiile in functie de situatia dumneavoastra medicala specifica.

Citeste si...
Unul din cinci cazuri de cancer gastric, descoperit in stadiu incipient

Sursa imagine: Pexels

Subiecte abordate in articol: suplimente ulei de peste, accident vascular cerebral, fibrilatie atriala, omega-3

Sursa expertizei: studiu publicat in Jurnalul de Medicina BMJ

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole