26.6 C
București
25 iunie 2024

Nearby sharing de fisiere si continut intre dispozitive Windows

Această funcție vă permite să trimiteți documente, fotografii și linkuri între dispozitivele Windows aflate în apropiere, prin Bluetooth sau WiFi. Un ghid ușor de urmat!

Citeste si ...

In zilele noastre, partajarea fisierelor si a continutului intre dispozitive a devenit o necesitate de baza. Sa luam exemplul transferului de poze de pe un telefon pe un calculator sau al partajarii unui document de lucru de pe laptop cu un coleg. Optiunile traditionale precum atasarea fisierelor la e-mailuri, folosirea unei unitati USB sau incarcarea in cloud pot fi laborioase si ineficiente. Din fericire, Microsoft a adus o functie care ofera o alternativa comoda si rapida pentru utilizatorii Windows 10 si 11 – Nearby sharing.

Ce este Nearby sharing si cum functioneaza?

Partajarea usoara (Nearby Sharing) este o functie care va permite sa trimiteti si sa primiti documente, fotografii, linkuri web si alte tipuri de continut intre dispozitive aflate in apropiere, utilizand conexiuni Bluetooth sau WiFi. Acest sistem elimina nevoile de cabluri sau de transferuri prin intermediari, facand partajarea fluenta si instantanee.

Tehnologia este disponibila implicit in Windows 11 si a fost introdusa pentru Windows 10 incepand cu versiunea 1803. Ea functioneaza in ambele sensuri intre computerele cu Windows 10 si Windows 11, indiferent de configuratia sistemelor de operare implicate.

Un aspect important de retinut este ca, atunci cand transferati continut, Nearby sharing va folosi WiFi doar daca dispozitivul destinatar este conectat la aceeasi retea WiFi privata. In caz contrar, se va utiliza conexiunea Bluetooth pentru a realiza transferul de date.

Cum se activeaza si se foloseste Nearby sharing?

a screenshot of a computer
Nearby sharing de fisiere si continut intre dispozitive windows

Activarea partajarii usoare este un proces simplu care necesita doar cativa pasi in setarile sistemului de operare:

 1. Deschideti Setarile si accesati sectiunea „Sistem” > „Partajare usoara„.
 2. Activati functia selectand optiunea „Toata lumea in apropiere” sau „Doar dispozitivele mele” in functie de preferintele dvs. de partajare.
 3. Optional, puteti modifica locatia de salvare a fisierelor primite.

O data activata, puteti impartasi continut dintr-o varietate de aplicatii precum File Explorer, Photos sau Microsoft Edge. Iata cateva exemple:

 • Pentru fisiere, dati clic dreapta si selectati „Partajare” din meniul contextual sau folositi butonul „Partajare” din bara de instrumente.
 • Pentru fotografii, deschideti imaginile in Photos, dati clic dreapta si alegeti „Partajare” sau accesati meniul aplicatiei.
 • Pentru site-uri web, in Edge, dati clic dreapta pe o zona goala a paginii si selectati „Partajare” din meniul contextual.
Citeste si...
Cum sa recuperezi datele de pe o unitate hard disk USB sau card de memorie daca computerul nu o recunoaste

In fereastra de partajare, veti vedea o lista cu dispozitivele apropiate disponibile. Selectati destinatia dorita, asteptati acceptarea cererii de pe celalalt dispozitiv si procesul de transfer va incepe.

Avantaje si dezavantaje ale partajarii usoare

Nearby sharing de fisiere si continut intre dispozitive windows
Nearby sharing de fisiere si continut intre dispozitive windows

Iata cateva beneficii ale utilizarii acestei functii:

 • Rapiditate si usurinta in transfer, fara cabluri sau pregatiri complexe
 • Compatibilitate universala intre Windows 10 si 11
 • Securitate sporita fata de partajarea prin cloud sau retele publice

Pe de alta parte, exista si cateva dezavantaje:

 • Raza de actiune limitata la dispozitivele apropiate
 • Dependenta de Bluetooth si WiFi care pot fi instabile in anumite circumstante
 • Lipsa unei interfete centralizate pentru gestionarea transferurilor

Indiferent de avantaje si dezavantaje, Nearby sharing ramane o optiune valoroasa pentru gestionarea fisierelor si a continutului intre dispozitivele Windows. Odata incercata, va poate convinge prin simplitatea si eficienta sa in multe situatii practice. Daca nu ati testat-o inca, merita sa o luati in considerare pentru a profita de comoditatea pe care o ofera.

Sursa imagini: Getty Images |

Subiecte abordate in articol: partajare, continut, Windows 10, Windows 11, fisiere

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole