28.5 C
București
19 iunie 2024

45 de morti intr-un atac al Israelului asupra Rafah. Netanyahu: „O greseala tragica”

Citeste si ...

Cel putin 45 de persoane si-au pierdut viata si alte zeci au fost ranite in urma unui atac aerian al Israelului asupra orasului Rafah din Fasia Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca lovitura aeriana a reprezentat „o greseala tragica”, iar Israelul investigheaza incidentul.

Intr-un discurs tinut in fata parlamentului israelian, Netanyahu a spus: „In Rafah, am evacuat deja aproximativ un milion de rezidenti si, in ciuda eforturilor noastre de a nu dauna celor neimplicati, din pacate, a avut loc o defectiune tehnica aseara”, potrivit Sky News.

Reactii internationale

Atacul a starnit un val de reactii din partea comunitatii internationale. Reprezentantii Uniunii Europene au emis un protest, iar Casa Alba a anuntat ca este in contact cu Fortele de Aparare ale Israelului (IDF) pentru a stabili cauza incidentului.

De asemenea, reprezentantul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut Israelului sa efectueze o „investigatie amanuntita si transparenta” asupra atacului.

Efectele asupra populatiei din Rafah

Orasul Rafah, situat in sudul Fasiei Gaza, este unul dintre cele mai dens populate zone din regiune, cu aproximativ 220.000 de locuitori. Atacul aerian a provocat pagube insemnate cladirilor rezidentiale si infrastructurii locale.

Sute de familii au ramas fara adapost, fiind nevoite sa se refugieze in adaposturi improvizate sau la rude. Spitalele din zona se confrunta cu un aflux masiv de raniti, unele unitati medicale raportand ca isi depasesc capacitatea.

Escaladarea tensiunilor in regiune

Incidentul de la Rafah vine in contextul unei escaladari a tensiunilor intre Israel si gruparile militante palestiniene din Fasia Gaza. In ultimele saptamani, au avut loc numeroase schimburi de focuri si atacuri cu rachete intre cele doua parti.

Liderii Hamas, gruparea care controleaza Fasia Gaza, au condamnat atacul israelian, catalogandu-l drept „un masacru deliberat al civililor nevinovati”. Ei au amenintat cu represalii, avertizand ca Israelul „va plati scump pentru acest atac”.

Pe de alta parte, oficialii israelieni sustin ca lovitura aeriana a vizat depozite de arme si infrastructura gruparilor militante, dar admite ca un defect tehnic a dus la „pagube colaterale” in randul civililor.

Citeste si...
Cod portocaliu de averse si grindina pentru mai multe localitati din Timisoara
45 de morti intr-un atac al israelului asupra rafah. netanyahu:
45 de morti intr-un atac al israelului asupra rafah. Netanyahu: "o greseala tragica"

Apeluri la calm si negocieri

In fata escaladarii violentelor, mai multe state si organizatii internationale au cerut Israelului si gruparilor palestiniene sa dea dovada de retinere si sa reia dialogul pentru a evita o noua spirala a conflictului.

Secretarul General al ONU, António Guterres, a lansat un apel la calm, subliniind ca „singura cale de a pune capat violentelor si de a aduce pace si securitate ambelor parti este reluarea negocierilor pentru a ajunge la o solutie cu doua state”.

Și Uniunea Europeana a indemnat la „maximum de retinere” din partea tuturor partilor implicate, pledand pentru eforturi reinnoite de a redeschide canalele diplomatice intre Israel si palestinieni.

Perspectivele unei solutionari pasnice

Atacul de la Rafah a adus din nou in prim plan complexitatea si fragilitatea situatiei din Fasia Gaza si din intreaga regiune. Ciclul aparent fara sfarsit de violente ameninta sa submineze si mai mult perspectivele unei solutionari pasnice a conflictului israelo-palestinian.

Expertii avertizeaza ca, fara o abordare cuprinzatoare care sa tina cont de nevoile si aspiratiile ambelor parti, sansele de a ajunge la o pace durabila raman limitate. Este nevoie de eforturi sustinute din partea comunitatii internationale pentru a aduce Israelul si palestinienii inapoi la masa negocierilor.

Tragedia de la Rafah ar trebui sa serveasca drept un semnal de alarma cu privire la costurile umane inacceptabile ale perpetuarii conflictului. Doar prin dialog, compromis si respect reciproc se poate spera la depasirea diferendelor si la construirea unui viitor mai bun pentru toti locuitorii regiunii.

In acest moment de doliu pentru victimele atacului, gandurile noastre se indreapta catre familiile indoliate si catre toti cei afectati de violente. Sa speram ca aceasta tragedie va determina toate partile implicate sa reflecteze profund asupra necesitatii imperioase de a gasi cai pasnice de rezolvare a conflictului.

Daca acest articol v-a impresionat, va incurajam sa il distribuiti si sa ne lasati un comentariu cu opiniile voastre. Doar prin constientizare si solidaritate putem contribui la edificarea unei lumi mai bune, in care pacea si intelegerea sa primeze.

Sursa imaginii: Getty Images

Citeste si...
Cum sa faci print screen Windows: 8 metode usoare pentru screenshoturi rapide

Subiecte abordate in articol: atac aerian, Rafah, Benjamin Netanyahu, conflict israelo-palestinian

Sursa: Mediafax, Sky News, declaratii oficiale

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

45 de morti intr-un atac al israelului asupra rafah. netanyahu: "o greseala tragica"