In data de 10 iulie 2024, partidul de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a anuntat crearea unui nou grup politic de dreapta in Parlamentul European. Purtatorul de cuvant al co-liderului Alice Weidel a declarat ca grupul parlamentar „Europa Natiunilor Suverane” va fi format initial din 25 de eurodeputati din opt tari, dintre care 14 apartin AfD. Acest grup devine astfel cea mai mica formatiune politica din legislativul UE.
Conform regulilor Parlamentului European, pentru infiintarea unui grup politic este necesara participarea partidelor din cel putin 7 state membre UE si un minim de 23 de eurodeputati. Noul grup „Europa Natiunilor Suverane” indeplineste aceste conditii, reunind reprezentanti din Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Lituania, Franta si Spania.
O noua voce de dreapta in PE
Formarea noului grup marcheaza o reorganizare a fortelor de extrema-dreapta la nivel european. Cu 25 de membri din 8 tari, „Europa Natiunilor Suverane” devine o prezenta semnificativa, desi numerica redusa, in Parlamentul European.
Grupul va fi co-prezidat de René Aust, eurodeputat german din partea AfD, si Stanislaw Tyszka de la partidul polonez Konfederacja. Aceasta structura de conducere reflecta ponderea importanta a AfD in cadrul noii formatiuni, precum si dorinta de a crea o alianta transnationala.
Procedura de recunoastere oficiala
Pentru a deveni oficial, noul grup trebuie sa urmeze pasii procedurali prevazuti de regulamentul Parlamentului European:
- Informarea presedintelui PE, Roberta Metsola, despre constituirea grupului
- Prezentarea documentelor necesare care atesta indeplinirea conditiilor
- Confirmarea oficiala in cadrul unei sedinte plenare
Se asteapta ca aceste formalitati sa fie indeplinite in cursul saptamanii viitoare, cand Parlamentul European se va reuni in sesiune plenara la Strasbourg, Franta.
Componenta si obiectivele grupului
„Europa Natiunilor Suverane” reuneste partide eurosceptice si nationaliste din diverse tari europene:
- Germania: Alternativa pentru Germania (AfD) – 14 membri
- Polonia: Konfederacja
- Slovacia: reprezentanti ai dreptei nationaliste
- Ungaria: posibil membri ai partidului Fidesz
- Cehia, Bulgaria, Lituania: partide de dreapta si extrema-dreapta
- Franta si Spania: formatiuni eurosceptice
Desi programul politic detaliat nu a fost inca facut public, se anticipeaza ca grupul va promova o agenda axata pe:
- Suveranitatea nationala in fata integrarii europene
- Politici restrictive in domeniul imigratiei
- Conservatorism social si economic
- Opozitie fata de aprofundarea integrarii UE
Reactii si implicatii
Formarea noului grup a starnit reactii diverse in mediul politic european. Sustinatorii vad in aceasta o consolidare a vocii eurosceptice si suveraniste in PE, in timp ce criticii avertizeaza asupra riscurilor extremismului de dreapta.
Un caz aparte il reprezinta Maximilian Krah, politician AfD controversat exclus din delegatia partidului la PE din cauza unor declaratii legate de trecutul nazist al Germaniei. Desi nu face parte din noul grup, Krah a salutat initiativa pe platforma X (fostul Twitter):
„Sunt incantat ca infiintarea grupului in Parlamentul European va implementa un proiect la care lucrez de ani de zile. Importanta acestui proiect este mult mai mare decat rolul meu personal; prin urmare, sunt multumit si nu am niciun resentiment.”
Aceasta declaratie sugereaza ca formarea grupului „Europa Natiunilor Suverane” reprezinta culminarea unor eforturi indelungate de coagulare a fortelor de extrema-dreapta la nivel european.
Aparitia noului grup „Europa Natiunilor Suverane” marcheaza o reorganizare a peisajului politic in Parlamentul European, oferind o platforma consolidata pentru vocile eurosceptice si nationaliste. Ramane de vazut care va fi impactul concret al acestei formatiuni asupra politicilor si dezbaterilor europene in perioada urmatoare.
Ce parere aveti despre formarea acestui nou grup de extrema-dreapta in Parlamentul European? Credeti ca va influenta semnificativ politicile UE? Va invitam sa va exprimati opiniile in sectiunea de comentarii.
Sursa imagini: Getty Images
Etichete: AfD, Parlamentul European, extrema-dreapta, Europa Natiunilor Suverane
Acest articol a fost redactat pe baza informatiilor furnizate de agentia de stiri DPA si a analizei expertilor in politica europeana. Orice actualizari ulterioare vor fi reflectate prompt.