22.8 C
București
18 iunie 2024

ANAF descopera un prejudiciu fiscal de peste 10 milioane de lei in urma tranzactiilor cu criptomonede

Un caz șocant: un agent economic a omis să declare venituri de 100+ mil. lei din criptomonede, fiind amendat cu 10 mil. lei. ANAF intensifică lupta anti-evaziune în sectorul digital.

Citeste si ...

Inspectorii antifrauda ai ANAF au identificat intr-un singur agent economic venituri masive de peste 100 de milioane de lei obtinute din tranzactii cu monede virtuale, sume care nu au fost declarate autoritatilor fiscale. Cazul flagrant de evaziune fiscala a fost depistat in luna mai, iar compania verificata s-a ales cu obligatii suplimentare de plata catre stat in valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

Descoperirea uluitoare a inspectorilor antifrauda pune in evidenta o metoda sofisticata de evaziune fiscala prin intermediul tranzactiilor cu criptomonede. Autoritatile au stabilit ca agentul economic a obtinut venituri colosale de peste 100 de milioane de lei din transferuri de monede virtuale, insa nu a declarat aceste incasari la momentul oportun.

Desfasurarea anchetei si consecintele

In urma controalelor minutioase efectuate de Directia Generala Antifrauda Fiscala, compania a fost nevoita sa achite integral suma de 10 milioane de lei reprezentand obligatii fiscale suplimentare, calculate in baza profiturilor uriase nedeclarate.

Anchetatorii au explicat ca actiunile de verificare si analiza privind evaziunea fiscala in domeniul tranzactiilor cu criptomonede sunt o prioritate, vizand atat persoane juridice, cat si persoane fizice implicate in astfel de practici ilegale.

ANAF atrage atentia tuturor persoanelor care obtin venituri din transferul de criptomonede sa declare aceste sume si sa achite taxele datorate in termenele legale. Neconformarea atrage dupa sine controale fiscale drastice si stabilirea de dobanzi si penalitati suplimentare.

Specialistii avertizeaza ca monedele virtuale reprezinta inca o zona gri din punct de vedere fiscal, cu un potential ridicat de evaziune, motiv pentru care autoritatile fiscale supravegheaza indeaproape aceste tranzactii pentru a preveni frauda.

Anaf descopera un prejudiciu fiscal de peste 10 milioane de lei in urma tranzactiilor cu criptomonede
Specialistii avertizeaza ca monedele virtuale reprezinta inca o zona gri din punct de vedere fiscal, cu un potential ridicat de evaziune, motiv pentru care autoritatile fiscale supravegheaza indeaproape aceste tranzactii pentru a preveni frauda.

„Cazul scandalos descoperit de ANAF arata ca evaziunea fiscala prin criptomonede este o amenintare reala. Companiile si persoanele fizice implicate in transferuri de monede virtuale ar trebui sa fie extrem de atente si sa respecte legislatia in vigoare pentru a evita consecinte grave.” – expert fiscal

Controalele se intensifica in domeniul tranzactiilor digitale

Investigatia de amploare derulata de ANAF este parte a unei strategii de combatere ferma a evaziunii fiscale in sectoare emergente precum tranzactiile cu criptomonede, e-facturare sau e-transport.

Citeste si...
Atacul asupra dubei inchisorii din Franta: Tot ce stim despre ambuscada si evadatul Mohamed Amra

Potrivit raportului PwC privind controalele fiscale in 2023, companiile romanesti se confrunta cu o crestere semnificativa a verificarilor ANAF in aceste domenii, asociate cu amenzi considerabile in cazul neregulilor.

DomeniuControale ANAF 2023Procent amenzi
e-Transport+32%75%
e-Facturare+18%68%
Criptomonede+41%92%

„Inspectorii ANAF au dat un semnal puternic ca nu vor tolera evaziunea fiscala in sferele economiei digitale. Autoritatile inteleg ca aceste sectoare reprezinta un risc major si iau masuri pentru a stopa frauda si a asigura venituri corecte la bugetul de stat.” – sursa Adevarul.ro

In concluzie, descoperirea ANAF privind prejudiciul urias cauzat de un agent economic prin tranzactii nedeclarate cu monede virtuale demonstreaza amploarea fenomenului de evaziune fiscala in acest domeniu. Autoritatile inaspresc controlul si sanctiunile pentru a stavili frauda si a asigura venituri corecte la buget, in contextul in care economia digitala castiga tot mai mult teren.


Sursa imagini: Unsplash | Subiecte abordate in articol: ANAF, criptomonede, evaziune fiscala, controale, sanctiuni

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Anaf descopera un prejudiciu fiscal de peste 10 milioane de lei in urma tranzactiilor cu criptomonede