26.6 C
București
25 iunie 2024

Bulgaria interzice publicitatea la jocuri de noroc si pariuri in toata media. Cum arata situatia in Romania

Parlamentul bulgar a votat în unanimitate o lege ce interzice complet reclamele la jocuri de noroc în toate tipurile de media

Citeste si ...

In timp ce in Romania proiectul de lege care interzice publicitatea la jocuri de noroc a fost modificat intr-o forma diluata si sta in Camera Deputatilor inca din anul trecut, parlamentul bulgar a votat in unanimitate legea ce interzice complet publicitatea la jocurile de noroc in toate tipurile de mass-media. Legea din Bulgaria a fost puternic sustinuta de opinia publica, dar a intampinat opozitie din partea principalelor posturi de televiziune si mai multor grupuri media online.

Noua lege a fost introdusa cu putin timp inainte de a fi votata si interzice totodata deschiderea de cazinouri in orasele cu mai putin de 10.000 de locuitori. Pentru unele posturi TV private, veniturile din reclamele la pariuri reprezinta 20-30% din totalul veniturilor din publicitate, potrivit jurnalistilor bulgari.

„Am avertizat ca adoptarea proiectului de lege intr-un termen atat de scurt, fara precedent, si fara discutii cu partile interesate ar putea ameninta grav independenta economica a mass-media,” a declarat Dirk Gerkens, directorul general al Nova Broadcasting Group, unul dintre principalii radiodifuzori privati din Bulgaria.

Cum au ajuns casele de pariuri sa finanteze presa bulgara

Bulgaria interzice publicitatea la jocuri de noroc si pariuri in toata media. cum arata situatia in romania
Bulgaria interzice publicitatea la jocuri de noroc si pariuri in toata media. Cum arata situatia in romania

Timp de 10 ani, partidele au ignorat industria jocurilor de noroc care a inflorit in Bulgaria dupa 2015, cand Vasil Bozhkov, cel mai mare patron din tara, a creat o industrie masiva prin loteriile sale private. In doar 4-5 ani, sute de mii de oameni au inceput sa joace la loto, iar loteriile private au ajuns la o cifra de afaceri anuala de 700 de milioane de euro.

Dupa ce afacerea lui Bozhkov a fost inchisa in 2020 in urma unor acuzatii de evaziune fiscala, mai multi operatori mai mici de jocuri de noroc online au umplut golul lasat, ajungand in 3 ani cea mai mare sursa de venituri pentru presa bulgara. In 2023, companiile de pariuri au cheltuit 85 de milioane de euro pentru publicitate in mass-media.

Jurnalistii subliniaza ca televiziunile si site-urile au devenit prea dependente de acesti bani, incasand circa 100 de milioane de euro in 2022 si aproape 80 de milioane in 2023 din publicitatea pentru jocuri de noroc.

Citeste si...
Macron ii promite ajutoare militare suplimentare lui Zelenski si pledeaza pentru un "armistitiu olimpic"

Reactii din partea presei bulgare

Unii reprezentanti ai presei saluta noua lege, apreciind ca libertatea de exprimare era amenintata chiar din interior. Altii, in schimb, acuza o lovitura financiara si amenintari la adresa independentei jurnalistice.

„Suna prea bine ca sa fie adevarat. Vorbim cu siguranta de o lovitura tintita impotriva lor (institutiilor media – n.r.) intr-o situatie electorala,” a declarat Sibina Grigorova, redactor-sef al site-ului Boulevard Bulgaria.

Stilian Shishkov, fondatorul celui mai mare site de stiri sportive din Bulgaria si co-proprietar al Gazetei Sporturilor din Romania, spune ca interdictia va avantaja companiile straine in defavoarea celor locale.

Publicitatea la pariuri in Romania

In februarie 2023, senatorii au amendat intr-o forma diluata proiectul de lege care ar fi interzis complet reclamele la jocuri de noroc, inclusiv online. Forma actuala permite insertia unui element grafic al brandului de jocuri de noroc in timpul transmisiunilor sportive live.

Un raport IPI din aprilie 2024 analizeaza scandalul de la Gazeta Sporturilor si Libertatea, unde mai multi jurnalisti au fost concediati sau au demisionat dupa ce au acuzat presiuni editoriale legate de articolele despre industria pariurilor. IPI atrage atentia asupra puterii industriei de pariuri (estimata la 2,2 miliarde de euro in 2024) si asupra legaturilor co-actionarului Stilian Shishkov cu aceasta industrie.

La cativa ani dupa ce guvernul a inchis afacerea cu jocuri de noroc a patronului bulgar Vasil Bozhkov, publicitatile la pariuri si jocuri de noroc au devenit o sursa esentiala de venituri pentru multe grupuri media din Bulgaria. Acest lucru a starnit ingrijorari privind independenta editoriala, pe fondul deciziei parlamentului de a interzice complet asemenea reclame in toate tipurile de media, in ciuda opozitiei televiziunilor. In Romania, un proiect de lege pentru interzicerea reclamelor la pariuri a fost diluat, in timp ce un raport semnaleaza presiunile din partea industriei asupra jurnalistilor.

Sursa:  Mediapool.bg Sursa imagini: Social Media Images

Subiecte abordate in articol: jocuri de noroc, pariuri, publicitate, media, legi

Citeste si...
Cum sa opresti notificarile Chrome de pe Android: Ghidul complet pentru a scapa de spamul

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole