27.1 C
București
9 septembrie 2024

Cei mai multi romani doresc infiintarea regiunilor – sondaj INSCOP

Citeste si ...

Jumatate din populatia Romaniei crede ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice, in timp ce un procent similar considera ca unificarea sau comasarea unor localitati ar aduce beneficii. De asemenea, peste 50% au o parere pozitiva despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete, potrivit unui sondaj recent realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Reforma administrativ-teritoriala vazuta ca o imbunatatire a serviciilor publice

Conform sondajului, 56,1% dintre romani sunt de parere ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice din tara. Aceasta opinie este impartasita in special de persoanele cu un nivel de educatie ridicat, angajatii cu „gulere albe”, cei cu venituri mai mari si locuitorii din Bucuresti.

Pe de alta parte, 39,4% considera contrariul, in timp ce 4,5% nu stiu sau nu raspund. Printre cei care nu cred ca o reforma ar aduce imbunatatiri se numara in principal tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie primara si cei inactivi din punct de vedere profesional.

Comasarea localitatilor privita ca o modalitate de imbunatatire a serviciilor

Chestionati asupra impactului comasarii sau unificarii unor localitati in cadrul reformei, 58,6% dintre respondenti cred ca acest proces ar putea imbunatati calitatea serviciilor publice. Doar 38,3% au o parere contrara, iar 3% nu stiu sau nu raspund.

Persoanele cu studii superioare, angajatii cu venituri mai mari, locuitorii din Bucuresti si angajatii la stat vad comasarea localitatilor ca pe un potential factor de imbunatatire a serviciilor publice. In schimb, persoanele cu educatie primara, muncitorii necalificati si locuitorii din mediul rural nu impartasesc aceasta opinie.

Infiintarea regiunilor vazuta pozitiv de majoritatea respondentilor

Cei mai multi romani doresc infiintarea regiunilor - sondaj INSCOP
Cei mai multi romani doresc infiintarea regiunilor – sondaj inscop

Sondajul a relevat ca 55,7% dintre romani ar avea o parere buna despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete. In schimb, 38,2% ar avea o parere proasta, iar 6,1% nu stiu sau nu raspund.

Barbatii, persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 49 de ani, cei cu studii superioare, angajatii cu „gulere albe”, cei cu venituri mai mari si locuitorii din Bucuresti sunt mai deschisi fata de ideea infiintarii regiunilor. Pe de alta parte, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie primara, muncitorii necalificati, cei inactivi si locuitorii din mediul rural au o parere mai putin favorabila.

Citeste si...
Zelenski va face o vizita oficiala in Franta: Se asteapta noi precizari privind ajutorul militar pentru Ucraina

In concluzie, majoritatea romanilor vad reformele administrativ-teritoriale, inclusiv comasarea localitatilor si infiintarea regiunilor, ca pe o modalitate de a imbunatati calitatea serviciilor publice. Aceasta perspectiva deschide calea catre schimbari majore in organizarea administrativa a tarii, cu potentialul de a aduce beneficii pe termen lung pentru cetateni.

In timp ce tranzitia poate implica provocari, o reforma administrativa cuprinzatoare ar putea creste eficienta si ar putea conduce la servicii publice mai accesibile si mai bine adaptate nevoilor populatiei. Ramane de vazut daca autoritatile vor actiona in baza acestor semnale pozitive din partea cetatenilor.

Distribuie aceasta stire pentru a informa si pe altii despre perceptiile romanilor legate de reforma administrativ-teritoriala! Lasa-ne si un comentariu pentru a afla perspectiva ta asupra subiectului.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: administratie, reforma, regiuni, servicii publice, localitati

Nota: Acest articol se bazeaza pe datele unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, in perioada 20–25 mai 2024.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole