28.5 C
București
18 iunie 2024

Ciolacu catre bugetarii nemultumiti cu restructurari: „Putem gasi solutii pentru structuri de personal mai suple”

Premierul a avertizat că ar putea reduce numărul de angajați în sistemul bugetar pentru a crește lefele celor "care merită", după protestele legate de majorarea salariilor cu doar 10%.

Citeste si ...

Premierul Marcel Ciolacu a avertizat joi angajatii nemultumiti din sistemul bugetar, care protesteaza impotriva majorarii salariilor cu doar 10%. Șeful executivului a sugerat posibilitatea reducerii numarului de bugetari, pentru a putea creste lefele celor „care merita”.

Atacul premierului la adresa sindicatelor

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica (FNSA) a reactionat dur dupa declaratiile lui Marcel Ciolacu, transmiţand un apel public catre alte sindicate „sa sanctioneze dur atacul premierului la dreptul de a protesta al salariatilor”.

Bogdan Șchiop, presedintele FNSA, a precizat:

„Știm la cine se refera politicienii cand fac referire la salariati care „merita” – la cei adusi de ei pe linie politica, plantati in functii, nicidecum la cei care pleaca la miezul noptii din institutii.”

Federatia a transmis o scrisoare deschisa catre Marcel Ciolacu si colegii din alte sindicate, pentru a reactiona public impotriva amenintarilor:

„Este momentul sa sanctionati dur acest atac al primului-ministru la unul din principiile fundamentale al statutului democratic: protectia salariatului in relatia cu angajatorul, dreptul la protest si sprijinul oferit salariatului pentru contracararea abuzurilor conducatorilor institutiilor.”

Critici la adresa OUG pentru majorarea salariilor

Ciolacu catre bugetarii nemultumiti cu restructurari:
Ciolacu catre bugetarii nemultumiti cu restructurari: "putem gasi solutii pentru structuri de personal mai suple"

FNSA sustine ca ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru majorarea cu 10% a unor salarii bugetare va adanci inechitatile salariale:

  • Majoritatea institutiilor din administratia centrala vor beneficia de o majorare de 5%, si aceea incepand din septembrie, raportat la salariul din decembrie 2023.
  • In administratia locala, rezultatul va fi aproximativ acelasi, deoarece ordonanta nu majoreaza si indemnizatiile functiilor de demnitate publica locala.

Bogdan Șchiop critica masura luata de Guvern:

„Am oferit solutii pentru ca salariatii sa beneficieze cu adevarat de imbunatatirea nivelului de trai, pentru a nu mai fi discriminati in raport cu alte categorii de salariati. Reprezentantii Guvernului Romaniei nu au fost interesati, au preferat sa amageasca, din nou.”

Declaratiile premierului care au starnit controverse

Premierul Marcel Ciolacu a avertizat joi angajatii de la Guvern „care protesteaza sustinand ca muncesc prea mult pentru 1000 si ceva de euro pe luna” si sunt nemultumiti de cresterea cu 10% a salariilor.

Citeste si...
Alegeri locale 2024: Scandal urias dupa contestarea rezultatelor in Sectorul 2 al Capitalei

Ciolacu a declarat:

„Am vazut ca exista nemultumiri fata de aceasta majorare, considerata prea mica. Chiar in Guvern, sunt angajati care protesteaza sustinand ca muncesc prea mult pentru 1000 si ceva de euro pe luna!

Cred ca atat la Guvern, cat si la Parlament, putem gasi solutii pentru structuri de personal mai suple. Din economiile facute pot fi marite apoi salariile celor care merita.”

Premierul a avertizat ca ministerele restante trebuie sa finalizeze reorganizarea pana pe 30 iunie, „ca sa reducem numarul bugetarilor, cum s-a intamplat in fiecare luna din acest an”.

Categoriile de bugetari vizate de majorarea salariilor

Guvernul a aprobat joi majorarea cu 10% a salariilor unor categorii de bugetari, chiar in lunile cu alegeri. Printre beneficiarii masurii se numara:

  • Noi categorii de salariati fata de proiectul initial, precum directorii din Institutele si Centrele de cercetare.
  • Angajatii de la Autoritatea Vamala si Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, ale caror salarii vor fi stabilite la nivelul angajatilor cu functii similare din ANAF.

Premierul Marcel Ciolacu pare decis sa ia masuri ferme pentru restructurarea sistemului bugetar, inclusiv prin reducerea numarului de angajati. Reactia sindicatelor arata insa ca aceasta decizie nu va fi lipsita de controverse si proteste. Ramane de vazut daca Guvernul va reusi sa gaseasca un echilibru intre eficientizarea cheltuielilor si satisfacerea revendicarilor salariale ale bugetarilor.

Sursa imagini: Unsplash | Subiecte abordate in articol: salariu bugetari, sindicat, protest, restructurare

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ciolacu catre bugetarii nemultumiti cu restructurari: "putem gasi solutii pentru structuri de personal mai suple"