Coalitia de guvernare PSD-PNL a stabilit joi, intr-o sedinta de doar doua ore, datele pentru alegerile prezidentiale si parlamentare din acest an. Primul tur al prezidentialelor va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea tur pe 8 decembrie. De asemenea, alegerile parlamentare au fost programate chiar de Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 decembrie.
Reprezentantii coalitiei au ajuns la un consens in privinta organizarii scrutinelor electorale, tinand cont si de opiniile celorlalte formatiuni politice. Hotararea de Guvern pentru oficializarea datelor alegerilor prezidentiale urmeaza sa fie discutata in sedinta Executivului.
Dezbateri anterioare privind comasarea alegerilor
Subiectul comasarii alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare a fost intens dezbatut in ultimele saptamani in coalitia de guvernare.
Lucian Viziteu, vicepresedintele USR, a declarat ca formatiunea sa a fost de acord „sa le dea o mana de ajutor” partidelor de guvernare in privinta comasarii, considerand ca aceasta tema „tine in sah coalitia”.
La randul sau, ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a sustinut ipoteza suprapunerii celui de-al doilea tur al prezidentialelor cu data alegerilor parlamentare, afirmand ca „nu avem foarte multe variante”.
Reactii si pozitionari in contextul stabilizii calendarului electoral
Decizia privind datele scrutinelor a starnit deja reactii in randul partidelor. AUR sustine ca PNL si PSD au modificat datele „de frica” formatiunii conduse de George Simion.
Pe de alta parte, fostul lider PNL Ludovic Orban a criticat noul calendar al alegerilor, acuzand partidele de guvernare ca „vor mima o lupta pentru a lua partea leului din voturile la parlamentare”.
In schimb, liberalii au pus sub semnul intrebarii sansele candidatului independent Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, in pofida sondajelor favorabile. Potrivit PNL, „istoria ne confirma ca niciun independent nu a luat vreodata mai mult de 10%”.
Ramane de vazut cum va evolua scena politica in lunile premergatoare acestor alegeri cruciale, care vor defini viitorul Romaniei pentru urmatorii ani. Partidele isi vor intensifica eforturile de campanie, iar candidatii isi vor prezenta viziunile si proiectele in fata electoratului.
Este important ca cetatenii sa se informeze din surse credibile, sa analizeze cu atentie programele si promisiunile candidatilor si sa participe la vot in numar cat mai mare. Fiecare glas conteaza pentru stabilirea directiei in care se va indrepta tara.
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: alegeri prezidentiale, alegeri parlamentare, coalitie de guvernare, calendar electoral
*Sursa informatiilor: Comunicatele oficiale ale coalitiei de guvernare si declaratiile politicienilor citate de presa.