Regimul nord-coreean a executat in public zeci de adolescenti pentru ca au vizionat seriale sud-coreene, conform unui raport socant publicat de o sursa de stiri din Coreea de Sud. Aproximativ 30 de elevi de gimnaziu ar fi fost impuscati saptamana trecuta pentru ca au urmarit productii TV din tara vecina, starnind ingrijorare in randul comunitatii internationale cu privire la incalcarea flagranta a drepturilor omului in statul izolat.
Potrivit postului de televiziune sud-coreean Chosun TV, serialele erau stocate pe dispozitive USB care au fost trimise peste granita de catre dezertori nord-coreeni. Desi Business Insider nu a putut verifica in mod independent aceste informatii, raportul subliniaza severitatea cu care regimul de la Phenian pedepseste consumul de continut mediatic strain, in special cel provenit din Coreea de Sud.
Oficialii sud-coreeni nu au comentat direct asupra raportului, insa un reprezentant anonim al Ministerului Unificarii din Coreea de Sud a declarat pentru Korea JoongAng Daily ca „este bine cunoscut faptul ca autoritatile nord-coreene controleaza strict si pedepsesc aspru cetatenii pe baza celor trei asa-numite legi ‘rele'”. Una dintre acestea este Legea privind Respingerea Ideologiei si Culturii Reactionare, care interzice distribuirea de continut mediatic originar din Coreea de Sud, SUA sau Japonia.
Restrictii draconice si consecinte fatale
Controlul informational exercitat de regimul nord-coreean are consecinte dramatice pentru cetatenii sai. Greg Scarlatoiu, directorul executiv al Comitetului pentru Drepturile Omului in Coreea de Nord, considera ca „in circumstantele create de intensificarea represiunii impotriva informatiilor din lumea exterioara, initial desfasurata sub pretextul COVID, aceste rapoarte sunt cu siguranta plauzibile”.
Nu este prima data cand nord-coreenii sunt ucisi pentru asocierea lor cu continut provenit din tara vecina. Un raport al Secretarului General al ONU din 2022 mentioneaza cazul unui barbat din provincia Kangwon, executat public de un pluton de executie dupa ce unitatea sa de supraveghere locala l-a surprins vanzand continut digital sud-coreean.
Mai mult, un raport din 2024 privind drepturile omului in Coreea de Nord, publicat de Ministerul Unificarii din Coreea de Sud, sustine ca telefoanele mobile in Coreea de Nord sunt verificate regulat pentru „limbaj in stil sud-coreean”, iar purtarea rochiilor de mireasa albe este pedepsita pentru ca ar fi considerata „reactionara”.
Pedepse severe pentru consumul de media straina
Severitatea pedepselor pentru consumul de continut mediatic strain in Coreea de Nord este evidentiata de mai multe cazuri recente:
- La inceputul acestui an, a fost publicat un videoclip care arata doi adolescenti condamnati la 12 ani de munca fortata pentru vizionarea unui videoclip K-pop.
- In 2020, parintii nord-coreeni au fost obligati sa semneze un angajament prin care se asigurau ca copiii lor nu vor viziona „continut video impur” acasa, conform declaratiilor unui dezertor pentru Korea Herald.
In ciuda marturiilor oculare compilate de Amnesty International, guvernul nord-coreean neaga ca executiile publice ar avea loc in tara. Potrivit autoritatilor nord-coreene, ultima executie ar fi avut loc in 1992, o afirmatie greu de crezut in contextul multiplelor rapoarte care indica contrariul.
Tensiuni persistente in Peninsula Coreeana
Aceste evenimente au loc pe fondul unor tensiuni continue intre cele doua state coreene. Tehnic, Coreea de Nord se afla inca in stare de razboi cu vecinul sau sudic, conflictul din anii 1950 incheindu-se printr-un armistitiu, nu printr-un tratat de pace.
Situatia drepturilor omului in Coreea de Nord ramane o sursa majora de ingrijorare pentru comunitatea internationala. Executiile raportate ale adolescentilor pentru simpla vizionare a unor seriale TV subliniaza natura represiva a regimului si izolarea extrema in care traieste populatia nord-coreeana.
In fata acestor relatari socante, comunitatea internationala se confrunta cu provocarea de a gasi modalitati eficiente de a influenta regimul de la Phenian in directia respectarii drepturilor fundamentale ale omului, fara a escalada tensiunile intr-o regiune deja volatila.
Sursa imagini: Getty Images
Etichete: Coreea de Nord, executii, adolescenti, seriale sud-coreene, drepturi ale omului
Informatiile prezentate in acest articol se bazeaza pe rapoarte media si declaratii ale oficialilor, care nu au putut fi verificate independent. Situatia din Coreea de Nord ramane in continuare dificil de evaluat cu precizie din cauza naturii inchise a regimului.