23.8 C
București
17 iunie 2024

Coreea de Nord isi va accelera programul nuclear dupa testul subcritic al SUA

Phenianul denunță "acțiunea unilaterală" a Washingtonului și anunță măsuri pentru a-și îmbunătăți "capacitățile de descurajare nucleară", după ce SUA a efectuat un test subcritic.

Citeste si ...

Phenianul denunta „actiunea unilaterala” a Washingtonului si ameninta cu imbunatatirea „capacitatilor de descurajare nucleara”

Coreea de Nord a anuntat luni ca va lua masuri pentru a-si consolida arsenalul nuclear, ca reactie la recentul test subcritic efectuat de Statele Unite la situl de la Nevada. Phenianul a transmis ca acest experiment american adauga noi tensiuni in cursa inarmarii nucleare la nivel global.

„Pentru a face fata instabilitatii strategice din regiune si din lume cauzata de actiunea unilaterala a SUA, nu putem decat sa reconsideram masurile necesare pentru imbunatatirea capacitatilor de descurajare nucleara, in intervalul dintre dreptul nostru suveran si posibile optiuni,” a informat agentia nord-coreeana KCNA.

Administratia de Securitate Nucleara Nationala a SUA a desfasurat un experiment subcritic la baza de la Nevada in scopul obtinerii de date pentru sustinerea fiabilitatii si eficacitatii focoaselor nucleare. Testele subcritice nu implica o explozie nucleara sau o reactie de fisiune in lant, insa Phenianul le considera provocatoare.

Coreea de Nord, pregatita pentru al saptelea test nuclear

Coreea de nord isi va accelera programul nuclear dupa testul subcritic al sua
Coreea de nord isi va accelera programul nuclear dupa testul subcritic al sua

Desi regimul de la Phenian nu a precizat exact ce masuri intentioneaza sa ia, exista temeri ca ar putea efectua un nou test nuclear subteran. Coreea de Nord a realizat deja sase astfel de teste si oficiali sud-coreeni avertizeaza ca ar putea fi pregatita pentru unul de-al saptelea.

Consiliul de Securitate al ONU a impus multiple sanctiuni impotriva programului nuclear nord-coorean, inclusiv cu privire la dezvoltarea de rachete balistice. Cu toate acestea, expertiza militara si tehnologica continua sa creasca sub conducerea liderului Kim Jong-un.

O comisie ONU care monitoriza respectarea sanctiunilor nu si-a mai putut desfasura activitatea dupa ce Rusia a blocat prin veto reinnoirea mandatului acesteia in martie 2024. Miscarea Moscovei a survenit pe fondul acuzatiilor ca Rusia a achizitionat arme de la Coreea de Nord pentru a le folosi in razboiul din Ucraina, desi ambele parti neaga acest lucru.

Rusia ignora sanctiunile ONU impotriva Coreei de Nord

Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, a catalogat atitudinea Rusiei drept o „subminare a perspectivei unei incheieri pasnicesi diploimatice a uneia dintre cele mai periculoase probleme din lume privind proliferarea nucleara.”

Citeste si...
Contradictii Burduja - Nicusor Dan privind Proiectele pentru Termoficare in Bucuresti

In schimb, Vassily Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a criticat comisia de experti ca „joaca potrivit partiturii occidentale, republica informatii partinitoare si analizeaza titluri de ziare si fotografii de calitate slaba.”

Un raport al comisiei din martie 2024 atrage atentia asupra atacurilor cibernetice presupus orchestrate de hackeri nord-coreeni, care ar fi adus aproximativ 3 miliarde de dolari in scopul dezvoltarii programului nuclear.

Phenianul continua sa ignore apelurile comunitatii internationale de a renunta la ambiitiile sale nucleare, iar ultima reactie sugereaza chiar o intensificare a cursului amenintator si destabilizator. Desi testele subcritice nu implica explozii nucleare, strategia de „descurajare nucleara” anuntata de regimul nord-coorean reprezinta un semnal ingrijorator pentru pacea regionala si globala. Sursa expertizei in domeniu ramane controversata in lipsa transparentei si a monitorizarii obiective.

Sursa: AFP Sursa imagini: AFP

Subiecte abordate in articol: Coreea de Nord, arme nucleare, teste subcritice, razboi in Ucraina, sanctiuni

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Coreea de nord isi va accelera programul nuclear dupa testul subcritic al sua