16.6 C
București
7 octombrie 2024

Cutremur de 3,5 grade in Buzau, urmand un alt seism in Vrancea

Citeste si ...

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,5 a avut loc luni dimineata, la ora 07:16, in judetul Buzau, situat in zona seismica Vrancea, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP). Seismul s-a produs la o adancime de 127 kilometri, in apropierea mai multor orase importante din tara. Acesta a fost al doilea cutremur de 3,5 grade inregistrat in aceasta zona in decursul ultimelor ore, dupa ce un alt seism similar a avut loc in noaptea de duminica spre luni, in jurul orei 01:41.

Locatia si intensitatea cutremurului

Potrivit INCDFP, centrul cutremurului de 3,5 grade pe scara Richter din dimineata zilei de luni s-a situat in apropierea urmatoarelor localitati:

  • La 50 km nord-vest de Buzau
  • La 54 km vest de Focsani
  • La 68 km sud-est de Sfantu Gheorghe
  • La 72 km est de Brasov
  • La 77 km nord-est de Ploiesti

Seismul a avut o adancime considerabila, de 127,1 kilometri, fiind resimtit in majoritatea regiunilor tarii. Cu toate acestea, nu au fost raportate pagube materiale sau victime pana in prezent.

Activitatea seismica recenta in Romania

Cutremurul din Buzau face parte dintr-un sir de activitati seismice inregistrate pe teritoriul tarii noastre in ultima perioada. De la inceputul lunii mai, Romania a fost zguduita de nu mai putin de 32 de cutremure, cu magnitudini cuprinse intre 2,1 si 4,1 pe scara Richter.

Cel mai puternic seism din ultimul an a avut loc pe 14 februarie 2023, in judetul Gorj, atingand o magnitudine de 5,7 grade. Acesta s-a produs la o adancime relativ mica, de doar 6,3 kilometri, provocand panica in randul populatiei, insa fara a cauza pagube semnificative.

Masuri de siguranta in caz de cutremur

Cutremur de 3,5 grade in buzau, urmand un alt seism in vrancea

Desi cutremurele de mica intensitate sunt frecvente in Romania, expertii recomanda luarea unor masuri de precautie pentru a preveni situatiile de risc. Iata cateva sfaturi utile in cazul unui seism puternic:

  • Ramaneti calmi si evitati panica
  • Adapostiti-va sub o masa solida sau in golurile usilor
  • Feriti-va de obiectele grele care ar putea cadea
  • Indepartati-va de ferestre, oglinzi si mobilier inalt
  • Nu folositi liftul si evitati scarile in timpul cutremurului
  • Ascultati instructiunile autoritatilor si urmariti posturile de radio/TV pentru actualizari
Citeste si...
Horoscop 26 mai 2024: O zi plina de surprize pentru majoritatea zodiilor

In ciuda seismelor frecvente, autoritatile si specialistii in domeniu monitorizeaza constant activitatea tectonica si iau masurile necesare pentru a proteja populatia in cazul unor cutremure majore.

Perspectiva si asteptari privind viitorul

Desi aceste cutremure de mica intensitate pot parea ingrijoratoare, ele sunt un fenomen natural si inevitabil in zonele seismice active precum Vrancea. Cu toate acestea, este important ca autoritatile si cetatenii sa ramana pregatiti si informati cu privire la riscurile asociate unui seism major.

Specialistii in domeniu continua sa monitorizeze indeaproape activitatea seismica din Romania si sa imbunatateasca strategiile de preventie si interventie in caz de cutremur puternic. Investitiile in infrastructura rezistenta la cutremure, educatia publica si sistemele de avertizare timpurie sunt esentiale pentru a reduce impactul potential al unui astfel de eveniment.

Ramaneti la curent cu informatiile oficiale furnizate de autoritatile competente si luati masurile necesare pentru a va proteja pe dumneavoastra si familia in cazul unui cutremur major. Impreuna, prin pregatire si constientizare, putem face fata acestor provocari naturale cu mai multa incredere si siguranta.

Sursa imaginii: [Shutterstock]

Subiecte abordate in articol: cutremur, seism, Vrancea, INCDFP, siguranta

*Informatiile prezentate se bazeaza pe datele furnizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) si recomandarile expertilor in domeniul seismologiei si protectiei civile.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri