23.8 C
București
17 iunie 2024

De ce eruptia vulcanului Kanlaon din Filipine a provocat haos in aviatie: sute de persoane evacuate

Citeste si ...

Luni seara, in jurul orei 19:00, vulcanul Kanlaon din Filipine a erupt brusc, aruncand in vazduh o coloana uriasa de cenuşa vulcanica, de aproape 5 kilometri inalţime. Acest eveniment major a perturbat serios traficul aerian din regiune, autoritatile nevoite sa ia masuri urgente.

Reactia autoritatilor filipineze la eruptia vulcanului

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a raportat ca erupţia vulcanului Kanlaon a durat aproximativ şase minute, fiind insoţita de un „puternic cutremur vulcanic”. Oficialii au avertizat ca depunerile masive de cenuşa şi mirosul puternic de sulf vor afecta satele din vecinatatea muntelui.

In decursul urmatoarelor 24 de ore, s-au inregistrat nu mai puţin de 43 de cutremure vulcanice in zona, potrivit agentiei de monitorizare. Imaginile de pe retelele sociale surprind un impresionant nor de cenusa intunecat izbucnind pe cerul instelat, in timp ce in satele invecinate s-a asternut un covor gros de reziduuri vulcanice.

Haosul in aviatia civila Filipino-indoneziano-malaeziana

In urma erupţiei, peste 60 de zboruri operate de trei companii aeriene locale au fost anulate, iar Autoritatea pentru Aviaţia Civila din Filipine a anuntat ca peste 5.000 de pasageri au fost afectati de perturbarile masive ale traficului aerian.

Aeroportul Bacolod-Silay si-a reluat partial operatiunile marti la ora 11:00, cu unele intarzieri si restrictii. Insa nivelul de alerta declansat pentru vulcanul Kanlaon, 2 din 5 grade, a impus evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor de pe o raza de 3 kilometri in jurul craterului.

„Mergeti la centrul vostru de evacuare, fiti vigilenti si pregatiti lucruri importante precum apa si hrana”, a transmis prin Facebook primarul Jose Chubasco Cardenas din orasul Canlaon.

De ce eruptia vulcanului Kanlaon din Filipine a provocat haos in aviatie: sute de persoane evacuate
De ce eruptia vulcanului kanlaon din filipine a provocat haos in aviatie: sute de persoane evacuate

Un vulcan major la jumatatea Inelului de Foc

Muntele Kanlaon, cu o inaltime de 2.465 de metri, este unul dintre cei 24 de vulcani activi din arhipelagul filipinez, care se intinde pe doua provincii. El se afla in cel mai inalt punct al insulei Negros, a patra ca marime din arhipeleag.

Filipine sunt situate pe celebrul „Inel de Foc” din Pacific, un arc insular de aproximativ 40.000 de km ce adaposteste peste jumatate din vulcanii activi de pe planeta, datorita pozitionarii pe marginea a mai multor placi tectonice majore.

Citeste si...
Rezultate partiale la alegerile locale 2024. BEC face primul anunt la ora 16:00

In ciuda efortuilor autoritatilor de a gestiona situatia, eruptia neasteptata a vulcanului Kanlaon a generat haos in regiune, afectand mii de oameni si perturband grav traficul aerian. Autoritatile raman in alerta, pregatite pentru eventuale noi episoade eruptive.

Sursa imaginilor: Social Media

Subiecte abordate in articol: vulcan, eruptie, Filipine, evacuare, zboruri anulate

Textul se bazeaza pe informatiile furnizate de CNN si Institutul de Vulcanologie din Filipine, conform link-urilor sursa citate in articolul original.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

De ce eruptia vulcanului Kanlaon din Filipine a provocat haos in aviatie: sute de persoane evacuate