Economia europeana a pierdut teren intr-un ritm alarmant in fata marilor puteri economice mondiale in ultimii 20 de ani, conform unei analize profunde realizate de experti. Vechea regina a prosperitatii se confrunta cu o prabusire covarsitoare, iar viitorul nu suna altfel decat sumbru pentru Batranul Continent.
O privire cuprinzatoare asupra declinului
Nu doar produsul intern brut (PIB) realizat de tarile europene s-a redus drastic ca pondere in economia globala, ci si capitalizarea bursiera a corporatiilor europene s-a injumatatit in aceeasi perioada. Statisticile arata ca ponderea PIB-ului european in economia mondiala a scazut de la aproximativ 34% la inceputul anilor 2000 la doar 25% in prezent.
Mai mult, valoarea de piata a companiilor din Uniunea Europeana, Marea Britanie, Norvegia si Elvetia a scazut dramatic, de la aproximativ 32% din totalul global in 2000 la un modest 16% in 2021.
Europa se afla in negare, avertizeaza analistul

Aceasta tendinta descendenta a fost semnalata de analistul financiar Charles-Henry Monchau, seful diviziei de investitii a grupului bancar elvetian SYZ. Intr-o postare pe retelele sociale, expertul a atras atentia asupra unui grafic publicat de The Economist, care arata scaderea ponderii economice a Europei in ultimele doua decenii.
„Atat economia europeana, cat si valoarea corporatiilor de pe Batranul Continent se afla intr-un declin foarte puternic, dar majoritatea europenilor se afla in faza de negare,” a avertizat Monchau.
Germania, codasa in fata unor economii emergente
Potrivit statisticilor recente ale Comisiei Europene, bazate pe datele Programului de comparatie internationala al Bancii Mondiale, economia Uniunii Europene a reprezentat in 2021 doar 15,2% din PIB-ul global.
Pentru a exemplifica declinul economic al Europei, este relevant sa comparam puterea economica a unor tari cheie. India, cu 7,2%, si Rusia, cu 3,8%, devanseaza economii europene traditionale precum Germania (3,4%), Franta (2,4%), Marea Britanie (2,3%), Italia (1,9%), Spania (1,4%) si Polonia (1%).
Avertismente privind pierderea influentei economice
Aceste cifre alarmante nu sunt singurele avertismente lansate asupra declinului economic al Europei. In 2019, publicatia Politico atragea atentia asupra faptului ca Europa isi pierde locul in centrul economic al lumii.
„Timp de secole, tarile care alcatuiesc acum Uniunea Europeana au facut parte dintr-una dintre cele mai bogate si mai influente regiuni ale lumii. Acest lucru este insa pe cale sa se schimbe, deoarece tarile africane si asiatice formeaza o parte din ce in ce mai mare a productiei economice globale datorita cresterii vertiginoase a populatiei, in comparatie cu demografia in scadere a continentului european,” se arata in analiza Politico.
Potrivit unei prognoze a Centrului Pardee al Universitatii din Denver, cele 28 de tari ale Uniunii Europene reprezentau mai mult de o treime din PIB-ul mondial in 1960, insa se asteapta ca aceasta pondere sa scada la doar o zecime pana in anul 2100.
Evolutia sumbra a economiei europene, conform statisticilor
- In 2000, economia europeana reprezenta 34% din PIB-ul global, iar capitalizarea bursiera a corporatiilor de pe Batranul Continent era de aproximativ 32% din totalul global.
- In prezent, ponderea PIB-ului european a scazut la 25%, in timp ce capitalizarea bursiera a companiilor europene s-a redus la doar 16% din totalul mondial.
- Germania (3,4%), Franta (2,4%), Marea Britanie (2,3%), Italia (1,9%), Spania (1,4%) si Polonia (1%) sunt devansate de economii emergente precum India (7,2%) si Rusia (3,8%).
- Se estimeaza ca ponderea economiilor europene in PIB-ul mondial va scadea de la o treime in 1960 la doar o zecime pana in 2100.
Statisticile arata o tendinta ingrijoratoare pentru pozitia economica a Europei pe scena mondiala. Ramane de vazut daca masurile si politicile viitoare vor reusi sa inverseze aceasta tendinta descendenta sau daca Batranul Continent va continua sa-si piarda influenta economica globala.
Distribuiti acest articol pentru a aduce in atentia publicului aceasta perspectiva critica asupra evolutiei economiei europene si lasati un comentariu cu opiniile voastre!
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: economie, declin economic, Europa, corporatii, PIB
Articolul se bazeaza pe datele si statisticile furnizate de institutii de incredere precum Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si publicatii de specialitate precum The Economist si Politico.