Intr-o noua dezvoltare a unui scandal de coruptie la nivel inalt in Ministerul Sanatatii, directoarea Directiei Resurse Umane si un alt functionar au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Acestia sunt acuzati ca au transmis subiectele unui concurs de angajare unei candidate, care a si obtinut postul in urma fraudei.
Procurorii au deschis ancheta in urma unei sesizari
Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a deschis o ancheta privind desfasurarea concursului pentru ocuparea postului de consilier la Directia Politici de Resurse Umane in Sanatate, dupa ce a primit o sesizare care a atras atentia asupra unor indicii de fraudare a acestuia.
Conform comunicatului Parchetului, in cursul anului trecut, directoarea Directiei Politici de Resurse Umane in Sanatate si un subaltern al acesteia au transmis subiectele candidatei printr-un intermediar, si ea trimisa in judecata. Candidata unica la concurs a si obtinut postul in urma acestei fraude.
Patru inculpati trimisi in judecata pentru fapte de coruptie
Dupa administrarea probelor, procurorii au dispus trimiterea in judecata a patru inculpati:
- Directoarea Directiei, care era si presedintele comisiei de examinare, pentru permiterea accesului la informatii confidentiale
- Un functionar din minister, membru in comisia de concurs, pentru transmiterea subiectelor
- Candidata la post, pentru instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii
- Intermediarul prin care subiectele au ajuns la candidata
Primii trei inculpati se afla sub control judiciar, in timp ce candidata este in stare de libertate.
Candidata a fost declarata admisa ca unic participant la concurs
Anuntul privind scoaterea la concurs a functiei de consilier in cadrul Directiei a fost publicat in septembrie 2023, pe pagina de internet a ministerului. La concurs s-a inscris un singur candidat, care a fost declarat admis la data de 2 octombrie, dupa finalizarea etapei de selectie a dosarului.
Ancheta procurorilor a stabilit ca directoarea a permis accesul candidatei la subiectele pe care chiar ea le-a elaborat pentru proba scrisa. Subiectele au ajuns la candidata prin intermediul unui alt functionar din minister si a unei persoane interpuse.
Ce pedepse risca cei implicati in acest scandal de coruptie?
Folosirea in orice mod a informatiilor care nu sunt destinate publicitatii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, conform Codului Penal. Ramane de vazut ce pedepse vor primi inculpatii in acest dosar, daca vor fi gasiti vinovati.
Acest caz de coruptie la nivel inalt ridica serioase semne de intrebare cu privire la integritatea concursurilor de angajare in institutiile publice. Este necesara o ancheta aprofundata si o justitie ferma pentru a preveni astfel de fapte pe viitor si a restabili increderea publica in sistem.
Sunteti de parere ca acest gen de aranjamente frauduloase la concursurile pentru functii publice sunt o practica raspandita? Cum credeti ca ar putea fi combatute mai eficient? Asteptam parerile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: coruptie ministerul sanatatii concursuri trucare dosare penale
*Informatiile prezentate se bazeaza pe comunicatul oficial al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.