16 C
București
22 mai 2024

Functionara corupta care a luat mita „in disperare de cauza”

Povestea Monicăi Oneață, fosta angajată a Primăriei Pașcani, condamnată pentru luare de mită, este un caz șocant. Ea a încercat să justifice faptele reprobabile prin "disperare de cauză", dar instanțele nu au acceptat această motivație.

Citeste si ...

In lumea administratiei publice, cazurile de coruptie nu sunt o noutate. Totusi, povestea Monicai Oneata, fosta angajata a Primariei Pascani, iese in evidenta prin modul in care a incercat sa justifice faptele reprobabile pe care le-a comis.

Acuzatii si condamnare

Monica Oneata a fost trimisa in judecata de DNA in noiembrie 2022, fiind acuzata de 13 infractiuni de trafic de influenta. Ea a luat mita de la persoane carora le-a promis locuri de munca in Politia Locala sau Primaria Pascani, precum si de la cei care aveau nevoie de autorizatii de construire. Valoarea totala a mitei primite a fost de 37.100 de euro si 37.900 de lei.

Instantele au fost nemiloase cu fosta functionara. Tribunalul Iasi a condamnat-o la 1 an si 6 luni de inchisoare cu executare, precum si la interdictia de a mai ocupa functii publice timp de 3 ani dupa eliberare. Curtea de Apel Iasi a mentinut sentinta, eliminand doar imputarea sumelor luate drept mita, deoarece Oneata a restituit partial banii.

„Mita in disperare de cauza”

Cel mai socant aspect al acestui caz a fost justificarea oferita de Monica Oneata pentru faptele sale. Ea a sustinut in fata judecatorilor ca a luat mita „in disperare de cauza”, motivand ca avea probleme de sanatate si datorii. Mai mult, a adaugat ca, dupa ce a luat mita initial, a continuat sa o faca pentru a putea restitui spagile primite anterior.

Oneata a incercat sa convinga instanta ca nu s-a imbogatit din mitele primite si ca a reusit sa dea inapoi o parte din bani, respectiv 20.300 de euro si 26.200 de lei. Cu toate acestea, judecatorii nu au fost impresionati de motivatia sa.

Functionara corupta care a luat mita
Functionara corupta care a luat mita "in disperare de cauza" 4

Consecintele coruptiei

Povestea Monicai Oneata ne arata cat de periculoasa poate fi coruptia, chiar si atunci cand este justificata prin „disperare”. Ea a comis nu una, ci 13 infractiuni de trafic de influenta, afectand increderea cetatenilor in sistemul public si subminand principiile statului de drept.

Cazul ei ar trebui sa serveasca drept avertisment pentru toti functionarii publici. Coruptia nu este niciodata o solutie, indiferent de circumstante. Ea aduce dupa sine consecinte grave, cum ar fi pierderea libertatii si a dreptului de a ocupa functii publice.

Citeste si...
Moartea presedintelui iranian, un moment de cotitura in Orientul Mijlociu

Invataminte pentru viitor

Experienta nefericita a Monicai Oneata ne ofera cateva invataminte valoroase:

  1. Integritatea este esentiala: Functionarii publici trebuie sa ramana integri si sa respecte legea in orice situatie, fara exceptii.
  2. Transparenta combate coruptia: Autoritatile ar trebui sa promoveze transparenta si sa faca eforturi suplimentare pentru a preveni si combate coruptia in institutiile publice.
  3. Educatia anticoruptie: Campanii de educare si constientizare ar putea ajuta la schimbarea mentalitatii si a perceptiei asupra coruptiei in societate.

Cazul Monicai Oneata ar trebui sa fie un memento pentru toti cei care sunt tentati sa comita fapte de coruptie. Justificarile si scuzele nu vor fi acceptate, iar consecintele pot fi severe si dureroase.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole