Liderii grupului G7 au aprobat utilizarea veniturilor provenite din activele rusesti de circa 325 de miliarde de dolari, inghetate dupa invazia din Ucraina, pentru a ajuta Kievul in lupta sa impotriva fortelor rusesti invadatoare. Aceasta decizie ofera un imprumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, provenit din dobanzile anuale de aproximativ 3 miliarde de dolari generate de activele Rusiei.
Acordul istoric sprijina eforturile Ucrainei pe termen lung
Potrivit BBC, presedintele american Joe Biden a declarat ca acordul este „un alt mod de a aminti Rusiei ca nu dam inapoi”. Pe de alta parte, Moscova a amenintat cu represalii „extrem de dureroase” in urma acestei decizii.
Imprumutul de 50 de miliarde de dolari nu va ajunge in Ucraina pana la sfarsitul anului, dar este vazut ca o solutie pe termen lung pentru a sprijini efortul de razboi si economia Ucrainei. Presedintele Biden a adaugat ca aceasta miscare „pune acesti bani sa lucreze pentru Ucraina si ii va aminti lui Putin ca nu dam inapoi”.
Ucraina si SUA semneaza un acord bilateral de securitate
La summitul G7 din Puglia, sudul Italiei, presedintii Volodimir Zelenski si Joe Biden au semnat, de asemenea, un acord bilateral de securitate pe 10 ani intre Ucraina si SUA, salutat de Kiev drept „istoric”. Acest acord prevede ajutor militar si de instruire din partea SUA pentru Ucraina, dar nu obliga Washingtonul sa trimita trupe pentru a lupta alaturi de aliatul sau.
Decizia liderilor G7 reprezinta un sprijin masiv pentru Ucraina in lupta sa impotriva agresiunii ruse, punand la dispozitie fonduri substantiale pentru a ajuta la apararea teritoriala si reconstructia economica a tarii. Cu toate acestea, ramane de vazut cum vor evolua evenimentele si care vor fi consecintele pe termen lung ale acestui acord.
Distribuie acest articol si lasa un comentariu pentru a afla mai multe despre impactul acordului G7 asupra razboiului din Ucraina.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: G7, acord istoric, active rusesti inghetate, imprumut Ucraina, razboi
Pe baza informatiilor furnizate de liderii summit-ului G7 si agentiile de stiri internationale precum BBC.