Marti, 2 iulie 2024, noul guvern de dreapta din Olanda a depus juramantul, la un an dupa demisia cabinetului condus de Mark Rutte. Partidul populistului Geert Wilders a intrat oficial la guvernare pentru prima data, alaturi de partenerii din alte trei grupari de dreapta. Desi Wilders nu va face parte din guvern, influenta sa va fi semnificativa, el continuand sa conduca Partidul Libertatii din parlament.
Geert Wilders, liderul extremei drepte si castigatorul detasat al alegerilor generale de anul trecut, a reusit sa incheie un acord de coalitie cu alte trei partide conservatoare abia in mai, dupa ce a renuntat la tentativa de a deveni prim-ministru. In schimb, cabinetul din care mai fac parte liberalii din VVD, noul partid centrist NSC si partidul fermierilor, va fi condus de Dick Schoof, independent si neales, un birocrat de cariera care a condus agentia olandeza de informatii AIVD si a fost inalt functionar la Ministerul Justitiei.
Wilders: Islamul este o „religie josnica, violenta si plina de ura”
In ciuda faptului ca Schoof a fost propus pentru a atenua ingrijorarile celorlalte partide legate de retorica anti-islam a lui Wilders, acesta din urma a declarat ca nu isi va schimba tonul. Saptamana trecuta, el le-a spus celor 1,4 milioane de adepti ai sai de pe platforma X ca inca vede Islamul ca pe o „religie josnica, violenta si plina de ura”. Wilders, care traieste de 20 de ani sub o securitate stricta din cauza amenintarilor cu moartea primite tocmai in urma acestei retorici, a ales politicieni radicali din partidul sau pentru a-i include in cabinet, inclusiv cativa care au afirmat in trecut ca guvernul lucreaza activ la inlocuirea populatiei olandeze cu imigranti.
Promisiunile din programul de guvernare vizeaza in special chestiunea migratiei. Viitorul guvern va trebui sa respecte acordul la care au ajuns cele patru partide, care vizeaza o limitare a imigratiei si exceptii de la normele UE privind azilul si mediul.
Fara spatiu de manevra economic
Schoof si echipa sa nu vor avea prea mult spatiu de manevra, deoarece a cincea economie din zona euro si-a incheiat anul trecut puternica crestere post-pandemie printr-o recesiune. Desi somajul ar trebui sa ramana relativ scazut, se preconizeaza ca acordul de coalitie va duce deficitul bugetar al guvernului aproape de limita maxima de 3% prevazuta de UE.
Noul guvern este asteptat sa prezinte planuri detaliate atat pe tema migratiei, cat si a economiei, in septembrie. Va fi primul din 2010 fara Mark Rutte, cel mai longeviv prim-ministru olandez, care va deveni secretar general al NATO in octombrie. Acesta si-a incheiat mandatul duminica printr-un discurs televizat, in care a subliniat nevoia de cooperare:
„Țarile de Jos au o traditie unica de compromis si de asumare a responsabilitatii si este important sa pastram aceasta traditie. Impreuna suntem mai puternici decat singuri.”
Schimbarea politica majora din Olanda ridica semne de intrebare cu privire la viitorul tarii si al Uniunii Europene. Ramane de vazut cum va reusi noul guvern sa isi puna in aplicare agenda de dreapta, intr-un context economic dificil si cu o societate din ce in ce mai polarizata.
Distribuie acest articol pentru a-i informa si pe altii despre evolutiile politice din Olanda. Lasa un comentariu cu parerea ta despre noul guvern de dreapta olandez.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Olanda Geert Wilders dreapta imigratie
Articol bazat pe stiri si analize din surse internationale.