27.8 C
București
25 iulie 2024

Incendii de vegetatie in Calarasi si Prahova pe fondul caniculei: Trafic perturbat si interventii ale pompierilor

Citeste si ...

Un incendiu major de vegetatie a izbucnit duminica dupa-amiaza pe DN21, la iesirea din municipiul Calarasi, determinand autoritatile sa intervina prompt pentru stingerea flacarilor si gestionarea traficului rutier. Incidentul vine in contextul unei perioade de canicula severa care afecteaza intreaga tara.

Centrul INFOTRAFIC din cadrul Politiei Romane a anuntat ca traficul se desfasoara dirijat pe DN21, la intrarea in Calarasi dinspre Drajna, din cauza unui incendiu de vegetatie extins. Circulatia este estimata sa revina la normal dupa ora 19:00.

Detalii despre incendiul din Calarasi

Conform informatiilor furnizate de presa locala, incendiul a afectat aproximativ doua hectare de vegetatie pe campurile adiacente DN21. Focul a izbucnit in jurul orei 16:00, in apropierea unui magazin de bricolaj, reprezentand o potentiala amenintare pentru cladirile din zona.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) a intervenit prompt cu doua autospeciale echipate cu apa si spuma pentru a combate flacarile. Politia a restrictionat temporar circulatia pentru a facilita accesul echipelor de interventie si pentru a asigura siguranta in zona.

Pana in momentul de fata, nu au fost raportate victime in urma acestui incident. Autoritatile continua sa monitorizeze situatia si sa actioneze pentru stingerea completa a incendiului.

Incendiul survine intr-o perioada in care judetul Calarasi se afla sub avertizare de cod portocaliu de canicula. Temperatura resimtita in municipiul Calarasi a atins aproximativ 40 de grade Celsius, marcand ceea ce meteorologii descriu drept cel mai timpuriu cod de canicula din luna iunie inregistrat vreodata in Romania.

Incendii de vegetatie in Calarasi si Prahova pe fondul caniculei: Trafic perturbat si interventii ale pompierilor
Incendii de vegetatie in calarasi si prahova pe fondul caniculei: trafic perturbat si interventii ale pompierilor

Incendiu similar in judetul Prahova

In aceeasi zi, un alt incendiu semnificativ de vegetatie a fost raportat in comuna Albesti-Paleologu, satul Muru, din judetul Prahova. Conform ISU Prahova, aproximativ 50 de hectare de vegetatie uscata si un lan de grau au fost afectate.

Autoritatile subliniaza ca aceste incidente evidentiaza pericolul crescut de incendii in perioadele calde si secetoase, avertizand cetatenii asupra riscurilor asociate:

„Reamintim cetaţenilor faptul ca arderea vegetaţiei uscate pentru igienizarea campurilor şi a miriştilor este strict interzisa. Aceste incendii constituie un pericol pentru gospodarii, pentru mediu şi animale, nefiind de neglijat nici eforturile depuse de catre pompieri pentru lichidarea acestora”, a declarat un reprezentant ISU pentru Agerpres.

Citeste si...
SUA analizeaza raspunsul Hamas la planul de incetare a focului in Fasia Gaza

Masuri de precautie si recomandari

In contextul acestor evenimente si al conditiilor meteorologice extreme, autoritatile recomanda populatiei sa respecte cu strictete urmatoarele masuri:

 • Evitarea oricaror activitati care ar putea declansa incendii de vegetatie
 • Pastrarea vigilentei si raportarea imediata a oricarui focar de incendiu observat
 • Respectarea interdictiilor privind arderea miristilor sau a resturilor vegetale
 • Hidratarea corespunzatoare si evitarea expunerii prelungite la soare in orele de varf ale zilei

Impactul asupra traficului si masuri de siguranta rutiera

Incidentul din Calarasi a avut un impact semnificativ asupra traficului rutier pe DN21, una dintre arterele importante care leaga municipiul de alte zone ale tarii. Centrul INFOTRAFIC a implementat masuri de dirijare a traficului pentru a minimiza perturbarile si a asigura siguranta participantilor la trafic.

Șoferii sunt sfatuiti sa:

 • Respecte indicatiile autoritatilor prezente la fata locului
 • Reduca viteza si sa pastreze o distanta de siguranta sporita fata de vehiculele din fata
 • Fie pregatiti pentru posibile intarzieri si sa aleaga rute alternative daca este posibil

Eforturi coordonate ale autoritatilor

Interventia prompta si coordonata a diferitelor autoritati – ISU, Politia Rutiera, si administratia locala – demonstreaza importanta colaborarii interinstitutionale in gestionarea situatiilor de urgenta. Aceste eforturi comune sunt esentiale pentru:

 1. Limitarea extinderii incendiilor
 2. Protejarea vietilor si bunurilor cetatenilor
 3. Mentinerea sigurantei traficului rutier
 4. Prevenirea unor incidente similare in viitor

Perspectiva asupra schimbarilor climatice

Incidentele recente ridica intrebari importante despre impactul schimbarilor climatice asupra Romaniei. Temperaturile record si perioadele prelungite de seceta pot contribui la cresterea riscului de incendii de vegetatie, punand presiune suplimentara asupra serviciilor de urgenta si infrastructurii.

Aceste evenimente subliniaza necesitatea unor strategii pe termen lung pentru adaptarea la noile realitati climatice. Este crucial sa investim in sisteme avansate de prevenire si combatere a incendiilor, precum si in educarea populatiei cu privire la riscurile asociate caniculei si incendiilor de vegetatie.

Pe masura ce vara progreseaza, autoritatile si cetatenii trebuie sa ramana vigilenti si pregatiti sa raspunda prompt la eventuale situatii de urgenta similare. Colaborarea stransa intre comunitati si serviciile de urgenta va juca un rol vital in prevenirea si gestionarea eficienta a acestor provocari.

Va invitam sa impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra riscurilor asociate caniculei si incendiilor de vegetatie. Ce masuri credeti ca ar trebui luate pentru a preveni astfel de incidente pe viitor? Lasati un comentariu cu opinia dumneavoastra.

Citeste si...
Rusia desfasoara exercitii nucleare in apropierea Ucrainei, provocand condamnari internationale

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: incendiu vegetatie, canicula, interventie pompieri, trafic rutier

Informatiile prezentate se bazeaza pe rapoartele oficiale ale autoritatilor si declaratiile reprezentantilor ISU si Politiei Rutiere.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole