22.8 C
București
18 iunie 2024

Incident aviatic cu elicopterul presedintelui iranian: Cine va asigura interimatul?

După accidentul elicopterului prezidențial iranian, lucrurile se complică la vârful statului. Aflați cine ar putea prelua atribuțiile șefului statului și cum procedează Iranul în asemenea situații delicate.

Citeste si ...

O intrebare care pluteste dupa accidentul elicopterului lui Ebrahim Raisi

Un incident aviatic grav a lovit duminica elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi. Aparatul s-a prabusit intr-o zona muntoasa de langa frontiera cu Azerbaidjanul, unde conditiile meteo vitrege ingreuneaza operatiunile de salvare. Deocamdata, nu se cunosc soarta ocupantilor, printre care se numara si ministrul de externe Hossein Amir Abdollahian. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters ca „viata presedintelui si a sefului diplomatiei sunt in pericol”.

Constitutia iraniana prevede o procedura clara

Insa dincolo de ingrijorarile umanitare, accidentul ridica o intrebare delicata: cine va asigura interimatul in cazul incapacitatii presedintelui? Aceasta situatie este prevazuta expres in Constitutia iraniana, la articolul 131:

„In caz de deces, revocare din functie, demisie, absenta sau boala de peste doua luni a presedintelui Republicii, prim-vicepresedintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atributiile si responsabilitatile presedintelui.”

De asemenea:

„Un consiliu format din presedintele Adunarii, seful sistemului judiciar si prim-vicepresedintele republicii este obligat sa ia masuri pentru a asigura alegerea unui nou presedinte al republicii in termen de cel mult cincizeci de zile.”

Mohammad Mokhber – potentialul presedinte interimar

Incident aviatic cu elicopterul presedintelui iranian: cine va asigura interimatul?
Incident aviatic cu elicopterul presedintelui iranian: cine va asigura interimatul?

In prezent, functia de prim-vicepresedinte al Iranului este detinuta de Mohammad Mokhber, un politician conservator din anturajul lui Raisi. Mokhber este:

  • Fost director al unei banci iraniene
  • Fost viceguvernator al provinciei Khuzestan
  • Numit in 2021, anul in care Raisi a devenit presedinte

Potrivit Constitutiei, in eventualitatea incapacitatii lui Ebrahim Raisi, Mohammad Mokhber ar prelua atributiile de sef al statului pentru maximum 50 de zile, pana la organizarea unor noi alegeri prezidentiale.

Iranul – o „teocratie cu doua capete”

Merita amintit ca de la Revolutia islamica din 1979, Iranul este o „teocratie cu doua capete”. Pe de o parte, puterea executiva este exercitata de presedintele Republicii, ales prin vot universal. Pe de alta parte, puterea suprema apartine Liderului Revolutiei, in prezent ayatolahul Ali Khamenei.

Liderul este ales pe viata de o Adunare a Expertilor formata din 86 de clerici. El trebuie sa-si dea acordul pentru numirea unui presedinte interimar, conform prevederilor constitutionale.

Citeste si...
Guvernul suplimenteaza bugetul Agriculturii cu 1 miliard lei: Ajutoare pentru fermieri de 1,85 miliarde lei

Situatia delicata creata de accidentul aviatic demonstreaza inca o data particularitatile sistemului politic iranian. Ramane de vazut daca procedurile constitutionale vor fi respectate in cazul in care se va impune interimatul la varful statului. Indiferent de deznodamant, numerosi observatori se asteapta la o perioada de instabilitate si incertitudine la Teheran.

Sursa: HotNews.ro Sursa imagini: AFP 

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Incident aviatic cu elicopterul presedintelui iranian: cine va asigura interimatul?