O operatiune uriasa de salvare este in desfasurare in Iran, dupa ce elicopterul prezidential care il transporta pe liderul Ebrahim Raisi a fost implicat intr-un „incident” in timpul zborului. Potrivit televiziunii de stat iraniene, elicopterul a avut o „aterizare dificila”, fara a oferi detalii despre ce s-a intamplat sau cine se afla la bord, pe langa presedinte.
Circumstantele incidentului sunt neclare
Agentii de presa semioficiale din Iran au oferit explicatii contradictorii privind evenimentele. „Unii dintre insotitorii presedintelui din acest elicopter au reusit sa comunice cu Cartierul General Central, ridicand speranta ca incidentul s-ar fi putut incheia fara victime”, a relatat agentia de presa Tasnim pe platforma X (fosta Twitter), citata de CNN.
Insa nu este clara starea exacta a elicopterului prezidential. Potrivit Tasnim, aparatul facea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Celelalte doua au transportat ministri si oficiali care au ajuns la destinatie in siguranta.
Informatii contradictorii:
- Agentia Tasnim a afirmat ca Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugaciunii de vineri din Tabriz, si ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau de asemenea in elicopterul lui Raisi.
- Insa televiziunea de stat a raportat initial doar prezenta presedintelui in elicopter, fara a mentiona alti pasageri.
Raisi venea de la inaugurarea unui baraj in Azerbaidjan
Raisi se intorcea in Iran dupa ce a participat duminica dimineata la inaugurarea unui baraj pe raul Aras, la granita cu Azerbaidjanul, alaturi de omologul sau azer Ilham Aliyev.
Barajul este al treilea construit in comun de cele doua tari pe acelasi rau. Iran foloseste o varietate de elicoptere pentru transportul liderilor, dar sanctiunile internationale ingreuneaza obtinerea de piese de schimb pentru aceste aparate.
Informatii despre Ebrahim Raisi |
---|
Varsta: 63 de ani |
Functie: Presedinte al Iranului din 2021 |
Reputatie: Dur, fost sef al sistemului judiciar |
Relatie: Considerat protejatul liderului suprem Ali Khamenei |
Perspective: Unii analisti il vad ca succesor al lui Khamenei |
Flota aeriana militara a Iranului dateaza in mare parte de dinaintea Revolutiei Islamice din 1979, cand multi piloti si mecanici au parasit tara.
O criza politica ar putea fi declansata de incidentul aviatic
- Pentru multi iranieni, siguranta transportului aerian al liderilor reprezinta o preocupare majora, mai ales ca incidente similare au avut loc in trecut.
- Multi se tem ca un eventual deces al lui Raisi sa provoace o criza de succesiune in varful puterii.
- O ancheta transparenta asupra cauzelor accidentului ar putea fi dificila intr-un sistem politic inchis ca cel din Iran.
In cazul in care incidentul se dovedeste a fi unul grav, cu victime in randul liderilor de la Teheran, intreaga tara ar putea fi zguduita de o criza politica profunda. Multi experti avertizeaza ca un astfel de scenariu ar putea duce la o perioada de instabilitate prelungita in Iran si in regiunea Golfului Persic. Prin urmare, vom urmari indeaproape evolutiile si vom reveni cu detalii pe masura ce apar informatii noi.