16.6 C
București
7 octombrie 2024

Interdictia centralelor de apartament pe gaz: Ce spun autoritatile si care sunt alternativele

Se anunță schimbări majore în sectorul energetic rezidențial. Directiva Parlamentului European prevede eliminarea treptată a centralelor individuale pe bază de combustibili fosili până în 2040. Deși decizia finală revine fiecărui stat membru, autoritățile române analizează deja soluții alternative pentru încălzirea locuințelor.

Citeste si ...

Intr-un interviu acordat pentru Gandul, Antal Lóránt, presedintele Comisiei pentru energie din Senatul Romaniei, a clarificat situatia si a prezentat planurile autoritatilor privind tranzitia catre surse de incalzire nepoluante.

Cum se pregateste Romania pentru interzicerea centralelor de apartament?

Conform declaratiilor lui Antal Lóránt, Directiva Parlamentului European nu impune o interdictie imediata a centralelor pe gaze. Fiecare stat membru trebuie sa elaboreze un plan propriu pentru decarbonizarea sistemelor de incalzire si eliminarea treptata a combustibililor fosili din aceste instalatii pana in 2040.

„Documentul nu creeaza o obligatie pre-formulata prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie sa vina cu propriul lor plan de actiune, asta avand in vedere orizontul acesta de 16 ani.” – Antal Lóránt, presedintele Comisiei pentru energie din Senatul Romaniei

Romania nu a stabilit inca un plan concret in acest sens, ceea ce inseamna ca nu exista o data precisa pentru interzicerea centralelor de apartament pe gaze in tara noastra.

Alternativele luate in calcul de autoritatile romane

1. Centrale pe bloc sau de cartier

Principala alternativa luata in considerare de autoritatile romane sunt centralele pe bloc sau de cartier, care vor continua sa foloseasca gazul natural, insa vor asigura incalzirea si apa calda pentru intregi cladiri de locuinte sau chiar cartiere intregi.

2. Tehnologii nepoluante

Antal Lóránt a enumerat si alte solutii posibile:

  • Panouri solare si fotovoltaice pentru incalzire prin electricitate
  • Pompe de caldura
  • Centrale electrice
  • Panouri radiante electrice
  • Boilere electrice
  • Centrale pe biomasa (de exemplu, pe lemne)
  • Centrale hibride care combina combustibilii fosili cu sisteme solare sau pompe de caldura

3. Infrastructura energetica modernizata

Pentru a face fata cererii crescute de electricitate in cazul adoptarii solutiilor nepoluante, senatorul a subliniat necesitatea intaririi retelelor electrice la nivel national.

Interdictia centralelor de apartament pe gaz: Ce spun autoritatile si care sunt alternativele

Totodata, a mentionat si dezvoltarea tehnologiei hidrogenului ca posibila optiune pentru incalzirea locuintelor.

„Populatia are nevoie de programe de sprijin (scutiri de taxe si impozite, Casa Verde, Casa eficienta energetic etc.) pentru montarea de noi tipuri de instalatii.” – Antal Lóránt

Alte masuri la nivel local si national

  1. Cluj-Napoca: Aici, printr-o hotarare a Consiliului Local, s-a interzis deja montarea de centrale individuale in imobilele noi cu mai mult de sase unitati locative.
  2. Extinderea retelelor de gaze naturale: Avand in vedere ca Romania va deveni cel mai mare producator de gaze naturale din UE dupa finalizarea proiectului Neptun Deep in 2027, extinderea retelelor de transport al gazelor naturale ramane o prioritate strategica.
  3. Subventii interzise din 2025: Conform Directivei UE, statele membre nu vor mai putea acorda ajutoare financiare pentru achizitia centralelor individuale pe combustibili fosili incepand din 2025, insa vor putea oferi stimulente pentru sisteme hibride sau de incalzire in condominiu.
Citeste si...
Putin il muta pe aliatul sau Andrei Turceak in Siberia, intr-o reconfigurare a puterii

Apel la o tranzitie echilibrata

In final, Antal Lóránt a subliniat necesitatea unei tranzitii energetice echilibrate, care sa tina cont atat de obiectivele de mediu, cat si de nevoile cetatenilor si companiilor.

„Europa si Romania au nevoie de o tranzitie echilibrata, parte a careia trebuie sa fie si gazele naturale. […] UE trebuie, de asemenea, sa inteleaga ca impunand cetatenilor si companiilor europene sa suporte costurile tranzitiei, nu va face altceva, decat sa ne slabeasca economia si sa instraineze oamenii.” – Antal Lóránt

Ramane de vazut cum vor aborda autoritatile aceasta provocare in anii urmatori si ce solutii concrete vor fi implementate pentru a asigura incalzirea locuintelor in mod ecologic si accesibil pentru toti cetatenii.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri