24.9 C
București
24 iulie 2024

Israel continua atacurile in Gaza, in timp ce discutiile de incetare a focului intampina dificultati

Citeste si ...

Atacurile israeliene continua sa provoace victime in orasele Gaza si Khan Younis, in timp ce o delegatie s-a deplasat la Doha pentru a discuta despre incetarea focului si un potential schimb de prizonieri. In ciuda sperantelor reinnoite generate de o noua propunere a Hamas in aceasta saptamana, luptele sangeroase continua sa faca ravagii in Fasia Gaza.

Conform biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu, negociatorii israelieni, condusi de seful serviciilor secrete David Barnea, s-au intalnit vineri cu mediatorii din Doha. Discutiile urmeaza sa fie reluate saptamana viitoare, cand o alta echipa de negociere va fi trimisa in Qatar. Cu toate acestea, biroul a adaugat ca inca exista „decalaje intre pozitiile partilor”.

Evolutia vine dupa ce miercuri, Hamas a anuntat ca a prezentat „idei noi” mediatorilor din Qatar, Egipt si Turcia despre cum s-ar putea ajunge la un acord de incetare a focului si de schimb de prizonieri pentru a pune capat conflictului care dureaza deja de 9 luni. De la inceputul razboiului declansat de Israel impotriva Gazei in urma cu 9 luni, cel putin 38.011 palestinieni au fost ucisi, potrivit unui bilant al Al Jazeera bazat pe statisticile israeliene. Conflictul a izbucnit dupa un atac condus de Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, soldat cu cel putin 1.139 de morti.

Desi detaliile ultimei propuneri a Hamas nu sunt clare deocamdata, un oficial american a declarat joi ca aceasta contine o schimbare substantiala fata de pozitia anterioara a gruparii. Oficialul a descris actualizarea drept „o bresa”, avertizand insa ca obstacole raman. Purtatorul de cuvant al Hamas, Jihad Taha, a afirmat vineri ca ultimele propuneri ale grupului „au fost intampinate pozitiv de mediatori”, adaugand insa ca „pozitia oficiala a Israelului nu este inca clara”.

Bombardamentele nu contenesc in Gaza

In pofida eforturilor diplomatice intense, luptele au continuat sa faca ravagii in Gaza vineri. Fortele israeliene si-au concentrat atacurile asupra oraselor Khan Younis si Rafah din sud si asupra nordului orasului Gaza.

Cel putin 10 cadavre au fost transportate la Spitalul Nasser in urma raidurilor asupra celor doua orase sudice, au declarat oficiali ai spitalului corespondentului Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum. El a relatat de asemenea despre atacuri „necrutatoare” in cartierul Shujayea din Gaza, unde armata israeliana ar fi „demolat blocuri intregi”.

Citeste si...
Astronautul William Anders, cel care a imortalizat fotografia "Earthrise", a murit la 90 de ani

Brigazile Qassam, aripa militara a Hamas, au afirmat ca luptatorii sai au ucis 10 soldati israelieni intr-o ambuscada in Shujayea. Armata israeliana nu a comentat deocamdata aceasta afirmatie.

Tensiunile au ramas ridicate si in zona de frontiera dintre Liban si Israel, unde intensificarea luptelor dintre Hezbollah si armata israeliana alimenteaza temerile unei escaladari mai ample. Gruparea libaneza a anuntat ca a atacat mai multe pozitii militare israeliene in apropierea frontierei vineri.

Catastrofa umanitara se adanceste

Luptele din Gaza au provocat stramutarea a aproximativ 90% din populatia Fasiei, fortand multi sa traiasca in conditii insalubre, cu acces limitat la asistenta medicala sau ajutor umanitar. Aproape 500.000 de oameni se confrunta cu o foamete „catastrofala” in enclava, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

Vineri, seful politicii externe a UE, Josep Borrell, si comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au avertizat ca ordinele armatei israeliene de la inceputul acestei saptamani ca peste 250.000 de palestinieni sa evacueze estul orasului Khan Younis nu vor face decat sa agraveze si mai mult catastrofa umanitara.

„Aceasta decizie de evacuare va inrautati cu siguranta supraaglomerarea si va cauza lipsuri severe in spitalele ramase deja coplesite, intr-un moment in care accesul la ingrijirea medicala de urgenta este esential”, au scris cei doi intr-o declaratie comuna. Ei au adaugat ca evacuarile fortate creeaza „o criza umanitara in cadrul crizei”.

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: Israel, Gaza, incetare a focului, criza umanitara

*Datele si informatiile prezentate provin din relatarile Al Jazeera bazate pe surse oficiale israeliene si palestiniene, precum si observatii directe ale corespondentilor Al Jazeera la fata locului.

Nu uita sa distribui acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra situatiei devastatoare cu care se confrunta locuitorii Fasiei Gaza. Impreuna putem face diferenta!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole