28.5 C
București
19 iunie 2024

Liderul cartelului Sinaloa extradat in SUA pentru trafic de fentanil si crime

Nestor Isidro Perez Salas, alias "El Nini", un important lider al cartelului mexican Sinaloa, a fost extrădat în SUA, acuzat de trafic de fentanil mortal și crime violente.

Citeste si ...

Autoritatile mexicane l-au extradat in Statele Unite pe Nestor Isidro Perez Salas, cunoscut sub numele de „El Nini”, unul dintre liderii cartelului de droguri din Sinaloa. Anuntul a fost facut de presedintele american Joe Biden, care a precizat ca Perez Salas este acuzat de contrabanda cu fentanil, crima, tortura si rapire.

Rolul important in cartelul de la Sinaloa

Potrivit lui Biden, Perez Salas a jucat „un rol important in notoriul cartel de la Sinaloa” si este suspectat ca ar fi fost implicat in productia si traficul de fentanil catre Statele Unite. Procurorul general Merrick Garland l-a descris pe El Nini drept „unul dintre principalii asasini ai cartelului de la Sinaloa”.

Arestarea lui Perez Salas a fost o lovitura puternica pentru factiunea „Los Chapitos” a cartelului de la Sinaloa, condusa de fiii lui Joaquín „El Chapo” Guzmán. Ea vine la cateva luni dupa ce Ovidio Guzmán, unul dintre fiii lui El Chapo, a fost arestat in ianuarie 2023.

Epidemia de opioide si fentanil in SUA

Extradarea lui El Nini are loc in contextul in care Statele Unite se confrunta cu o „epidemie de opioide pe scara larga”, dupa cum a mentionat Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Rata mortalitatii prin supradoza din cauza fentanilului importat din Mexic s-a marit de aproape patru ori intre 2016 si 2021, provocand anual aproximativ 100.000 de victime americane.

Arestarea lui Perez Salas reprezinta o victorie importanta pentru autoritatile americane in lupta impotriva traficului de droguri si a criminalitatii organizate. Cu toate acestea, ramane de vazut daca ea va avea un impact semnificativ asupra operatiunilor cartelului de la Sinaloa, una dintre cele mai puternice organizatii criminale din Mexic.

Conexiuni romanesti cu cartelul Sinaloa

In trecut, au existat conexiuni intre traficanti romani si cartelul Sinaloa. In 2023, cinci cetateni romani au fost condamnati la 49 de ani de inchisoare in Anglia pentru trafic de cocaina furnizata de cartelul mexican, droguri in valoare de peste 10 milioane de euro fiind confiscate.

Citeste si...
Tensiunile China-Taiwan, la cote maxime dupa investirea presedintelui pro-independenta Lai Ching-te
Liderul cartelului sinaloa extradat in sua pentru trafic de fentanil si crime
Nestor isidro perez salas, alias „el nini”, un important lider al cartelului mexican sinaloa, a fost extradat in sua, acuzat de trafic de fentanil mortal si crime violente.

Chiar daca arestarea liderului El Nini este un pas important in lupta impotriva traficului de droguri, retelele criminale transnationale raman o amenintare grava la adresa securitatii si sanatatii publice. Eforturile sustinute ale autoritatilor sunt esentiale pentru a combate aceasta amenintare si a proteja comunitatile vulnerabile.

Sursa: adevarul.ro
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: cartel, trafic de droguri, fentanil, SUA, Mexic

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Liderul cartelului sinaloa extradat in sua pentru trafic de fentanil si crime