Marea Britanie intentioneaza sa lanseze saptamana aceasta un apel la actiune, alaturi de un grup de state membre UE, pentru a viza asa-numita „flota din umbra” de tancuri petroliere utilizata de Rusia pentru a eluda sanctiunile internationale. Initiativa vine in contextul eforturilor de a ingreuna capacitatea Moscovei de a profita de pe urma resurselor sale petroliere.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, mai multe guverne europene isi vor exprima sprijinul pentru acest plan in cadrul unei reuniuni a Comunitatii Politice Europene, care va fi gazduita joi de premierul britanic Keir Starmer. Obiectivul principal este schimbul de informatii privind flota ruseasca pentru a coordona raspunsul la riscurile prezentate de aceste nave si facilitatorii lor.
Formarea unui grup de lucru international
Oficiali si experti din diferite tari vor forma un grup de lucru care se va intruni in regim de urgenta „pentru a lua masuri concrete”, conform unui proiect de comunicat final consultat de Bloomberg. Documentul subliniaza ca „flota ruseasca din umbra reprezinta o amenintare la adresa statelor noastre si a altora care depind de marile si oceanele lumii”.
Una dintre principalele preocupari este faptul ca multe dintre navele din aceasta flota nu sunt asigurate si sunt prost intretinute. In plus, ele se angajeaza frecvent in activitati care incalca normele de baza de siguranta si standardele de mediu.
Apel catre industria maritima
La reuniunea Comunitatii Politice Europene, tarile participante vor face un apel catre:
- Statele de pavilion sa se asigure ca normele de siguranta sunt respectate
- Proprietarii si operatorii de nave
- Industria de asigurari maritime
- Brokerii de nave
Acestia sunt indemnati „sa adere la obligatiile de siguranta, sa sprijine preventia, detectia si raportarea activitatilor flotei din umbra”, conform documentului citat.
Context si consecinte
Sanctiunile adoptate de grupul statelor puternic industrializate au transformat Rusia intr-un paria pe piata transportului conventional de petrol. Accesul la tancurile petroliere obisnuite si furnizorii de servicii a fost blocat pentru petrolul transportat sub plafonul de pret stabilit de G7.
Drept urmare, Moscova a fost fortata sa recurga la tancuri petroliere mai vechi, care opereaza in afara normelor din industrie. Aceasta „flota din umbra” permite Rusiei sa continue exporturile de petrol, eludand restrictiile impuse.
Prin noua initiativa, Marea Britanie si aliatii sai europeni spera sa faca si mai dificil pentru Rusia sa profite de pe urma resurselor sale petroliere. Ramane de vazut ce impact concret vor avea masurile propuse asupra exporturilor rusesti de petrol si a capacitatii Moscovei de a-si finanta operatiunile militare.
Aceasta actiune coordonata reprezinta un nou pas in eforturile occidentale de a limita veniturile Rusiei din exporturile de hidrocarburi si de a creste presiunea economica asupra regimului de la Kremlin.
Sursa imagini: X
Etichete: flota din umbra, sanctiuni petrol rusesc, Marea Britanie, Uniunea Europeana
Acest articol se bazeaza pe informatii furnizate de agentia Bloomberg si surse apropiate negocierilor diplomatice. Detaliile finale ale planului ar putea suferi modificari pana la adoptarea oficiala.