Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din București a confirmat că evacuarea cetățenilor români aflați în Congo, unde lucrau ca agenți de securitate, va avea loc miercuri. Situația a devenit critică în contextul în care rebelii M23 au preluat controlul asupra celui mai mare oraș din estul Congo, Goma.
Evacuarea de urgență a românilor din zona de conflict
Aproximativ 300 de români au primit permisiunea să părăsească baza ONU din Goma și au fost transportați către Kigali, capitala Rwandei, de unde urmează să se îmbarce într-un avion cu destinația România. Constantin Timofte, unul dintre liderii grupului, a declarat în exclusivitate pentru TVR că dintre cei 290 de români care activau ca agenți de securitate, patru au fost răniți în timpul conflictului.
„Armata națională a renunțat la luptă și am fost forțați să ne retragem”, a explicat Timofte, evidențiind gravitatea situației din teren.
Surse din cadrul ONU și oficiali rwandezi au confirmat că românii au fost identificați ca mercenari din Congo. Mai mulți dintre aceștia dețineau pașapoarte românești. Unul dintre ei a declarat pentru Reuters că este român și se afla în Goma de aproximativ doi ani.
Implicațiile conflictului și contextul regional
În ultimii doi ani, Congo s-a orientat către companii militare private pentru a-și consolida apărarea, pe măsură ce rebelii susținuți de Rwanda au câștigat teren. Mercenarii au oferit instruire și consiliere trupelor congoleze și au fost desfășurați pentru a proteja orașul Goma, dar prezența lor pare să fi avut un impact limitat când M23 a intrat în centrul orașului luni.

M23 reprezintă cea mai recentă mișcare insurgentă condusă de etnici tutsi și susținută de Rwanda care zguduie Congo de la genocidul rwandez de acum 30 de ani. În 1994, extremiștii hutu au ucis tutsi și hutu moderați înainte de a fi înlăturați de la putere de forțele tutsi conduse de Paul Kagame, președintele Rwandei din anul 2000.
Tensiuni diplomatice și reacții internaționale
În capitala congoleză Kinshasa, situată la 1.600 kilometri vest de Goma, protestatarii au atacat un sediu ONU și mai multe ambasade, inclusiv cele ale Rwandei, Franței și Statelor Unite, exprimându-și nemulțumirea față de ceea ce ei consideră a fi o ingerință străină.
Departamentul de Stat al SUA a ordonat personalului ambasadei să părăsească Congo, conform unor surse apropiate situației. Congo și conducerea forței de menținere a păcii ONU au afirmat că trupele rwandeze sunt prezente în Goma, sprijinindu-și aliații din M23.
Dacă doriți să fiți la curent cu evoluția situației din Congo și să aflați mai multe despre eforturile de evacuare a cetățenilor români, vă invităm să distribuiți acest articol și să urmăriți actualizările noastre.
Sursa imaginii: Reuters
Etichete: mercenari români Congo, evacuare Goma, conflict M23, Horațiu Potra, criză Congo, evacuare Rwanda