34 C
București
18 iunie 2024

Mineriada din 1990: Miron Cozma, audiat din nou de procurorii militari

Liderul minerilor din Valea Jiului respinge acuzațiile: "Nu a existat Mineriadă"

Citeste si ...

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a ajuns luni dimineata la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Acesta neaga cu vehementa evenimentele sangeroase de acum 33 de ani, declarand in fata jurnalistilor: „Care Mineriada? Toti il sustineti pe Iliescu. Nu a existat Mineriada. Voi i-ati omorat pe astia in Bucuresti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost in Bucuresti pe 13 iunie. Cine i-a omorat pe aia in Piata Universitatii? Eu nu am fost in Bucuresti, ce nu pricepi?

In acest dosar sunt urmariti penal fosti lideri ai statului roman precum Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Virgil Magureanu, alaturi de Miron Cozma si altii. Procurorii militari trebuie sa refaca ancheta de la zero, dupa ce probele stranse initial au fost anulate in instanta.

Acuzatii grave impotriva liderilor de atunci

Initial, in iunie 2017, fostul presedinte Ion Iliescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de fostul premier Petre Roman si fostul director SRI Virgil Magureanu. Insa in decembrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, anuland toate probele stranse anterior.

Potrivit procurorilor militari, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor pasnici din Piata Universitatii din Bucuresti. In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Mineriada din 1990: miron cozma, audiat din nou de procurorii militari
Mineriada din 1990: miron cozma, audiat din nou de procurorii militari

Conform acuzatiilor, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte:

  • Moartea prin impuscare a patru persoane
  • Doua persoane violate
  • Vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane
  • Privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane
Citeste si...
Palestinienii comemoreaza "Nakba" 1948 in umbra razboiului din Gaza
Consecinte ale ataculuiNumar de persoane
Morti prin impuscare4
Persoane violate2
Vatamari fizice/psihice1.388
Privati de libertate1.250

Peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiaşi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Ion Iliescu, acuzat de evacuarea fortata a manifestantilor

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

Ancheta continua pentru a stabili adevarul si a trage la raspundere pe cei vinovati pentru evenimentele tragice din iunie 1990, care au marcat profund istoria recenta a Romaniei.

Mineriada din 1990 ramane o rana deschisa in constiinta colectiva a societatii romanesti. Speram ca justitia sa faca in sfarsit lumina asupra acestui dosar si sa ofere un verdict echitabil, care sa aduca alinare victimelor si familiilor lor si sa restabileasca increderea in statul de drept. Doar astfel vom putea privi inainte si vom invata lectiile dureroase ale trecutului.

Sursa imagini: Social Media Subiecte abordate in articol: mineriada, miron cozma, ion iliescu, procurori militari

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Mineriada din 1990: miron cozma, audiat din nou de procurorii militari