16 C
București
22 mai 2024

Ministrul Barbu: Limitarea adaosului comercial la produsele romanesti pentru preturi corecte

Guvernul pregătește un proiect de lege pentru a limita adaosul comercial practicat de retaileri la produsele alimentare procesate în România, asigurând astfel prețuri corecte pentru produsele autohtone.

Citeste si ...

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca se lucreaza la un proiect de lege care sa limiteze adaosul comercial aplicat de retailerii la produsele alimentare procesate in Romania. Scopul declarat este acela ca romanii sa aiba acces la produse alimentare locale la „preturi corecte” in marile lanturi de magazine.

„Ne dorim foarte mult ca romanii sa aiba acces la alimente romanesti in retail si la preturi corecte”, a subliniat Barbu.

Potrivit declaratiilor sale, exista in prezent „o practica comerciala neloiala”, prin care produsele romanesti au un adaos comercial foarte mare, in timp ce produsele de import beneficiaza de adaosuri mici.

Adaos comercial de 5% pentru materiile prime importate

Proiectul de lege prevede ca toate materiile prime care intra in Romania si sunt comercializate fara a intra in procesare sau abatorizare sa aiba un adaos comercial de doar 5%.

In schimb, pentru produsele alimentare procesate in tara s-ar impune o limitare a adaosului comercial practicat de retaileri, insa ministrul nu a precizat ce nivel ar putea avea aceasta plafonare.

Barbu a subliniat ca proiectul trebuie agreat de toti factorii implicati – retaileri, procesatori si Consiliul Concurentei – inainte de a fi adoptat. El a admis ca este putin probabil ca actul normativ sa fie gata pana la finalul lunii iunie, lasand deschisa posibilitatea adoptarii initiale prin Ordonanta de Urgenta.

Ministrul Barbu: Limitarea adaosului comercial la produsele romanesti pentru preturi corecte

Ministrul Barbu: Limitarea adaosului comercial la produsele romanesti pentru preturi corecte

Masuri pentru relansarea productiei autohtone

  1. Sprijin financiar consistent: Guvernul a suplimentat recent bugetul Ministerului Agriculturii cu un miliard de lei, ducand suma disponibila pentru plata ajutoarelor catre fermieri la 1,85 miliarde lei.
  2. Reforma politicilor agricole: Executivul doreste stimularea productiei interne si cresterea gradului de autoconsum pe piata locala prin reforme in agricultura.
  3. Monitorizarea preturilor: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit recent ordinul de a semnala orice modificari la gramajul produselor pentru a preveni eventuale practici incorecte.

Asociatiile de consumatori saluta initiativa guvernamentala de a proteja produsele romanesti si de a asigura preturi corecte in magazine, dar solicita o monitorizare atenta a punerii in practica.

Citeste si...
Temperaturi peste normale sau sub cele obisnuite in Romania in perioada mai-iunie 2024

Parerea ta conteaza! Spune-ne ce crezi despre aceasta initiativa legislativa prin comentarii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole