26.6 C
București
25 iunie 2024

Ministrul rus de Externe pledeaza pentru o conferinta de pace Rusia-Ucraina sub egida Chinei: „Respectarea realitatilor de pe teren”

Citeste si ...

Intr-o noua declaratie controversata, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sustinut joi, 30 mai, ca China ar putea media o conferinta de pace intre Rusia si Ucraina, mentionand ca o astfel de miscare ar reprezenta o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineana. Potrivit lui Lavrov, discutiile ar trebui sa se concentreze pe „cauzele fundamentale” ale conflictului si sa protejeze „interesele legale ale tuturor partilor”, cu acorduri viitoare bazate pe principiul „securitatii egale si indivizibile”.

O „conferinta de pace” bazata pe „realitatile de pe teren”?

Intr-un interviu pentru agentia de presa rusa RIA Novosti, seful diplomatiei ruse a subliniat ca o asemenea conferinta de pace ar trebui sa tina cont de „respectarea realitatilor de pe teren, ce reflecta vointa oamenilor care traiesc acolo„. Aceasta precizare face trimitere evidenta la intentiile Moscovei de a mentine controlul asupra teritoriilor ocupate in Ucraina, inclusiv regiunile anexate ilegal Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie.

Declaratiile lui Lavrov vin in contextul in care Rusia a chemat in mod repetat la discutii de pace, conditionand insa negocierile de recunoasterea de catre Occident si Ucraina a „castigurilor teritoriale” ale Rusiei. Autoritatile de la Kiev au respins ferm aceste propuneri, considerandu-le inacceptabile.

Moscova acuza Washingtonul de complicitate la „crimele regimului de la Kiev”

Ministrul rus de Externe pledeaza pentru o conferinta de pace Rusia-Ucraina sub egida Chinei: "Respectarea realitatilor de pe teren"
Ministrul rus de externe pledeaza pentru o conferinta de pace rusia-ucraina sub egida chinei: "respectarea realitatilor de pe teren"

In acelasi interviu, ministrul de Externe rus a lansat noi critici la adresa Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei, acuzand Washingtonul ca a devenit „complice la crimele regimului de la Kiev”. Lavrov a avertizat, de asemenea, ca furnizarea de catre Occident a avioanelor F-16 capabile sa transporte arme nucleare reprezinta o „actiune de semnal” a NATO in domeniul nuclear.

„Ei incearca sa ne spuna ca Statele Unite si NATO nu se vor da in laturi de la nimic in Ucraina”, a declarat oficialul rus.

Totodata, Lavrov a sugerat ca exercitiile militare ruso-belaruse privind folosirea de arme nucleare non-strategice, care au loc in prezent, ar putea „trezi la realitate” adversarii Moscovei, reamintindu-le despre „consecintele catastrofale ale escaladarii nucleare suplimentare”.

Citeste si...
Tanar sofer de 22 de ani si-a pierdut viata intr-un accident cumplit pe autostrada A1 Sibiu-Sebes. Ce s-a intamplat?

Rusia ameninta cu masuri de descurajare nucleara in Europa si Asia

In aceasta atmosfera tensionata, ministrul rus de Externe a avertizat ca Rusia ar putea lua masuri in zona descurajarii nucleare daca Statele Unite vor desfasura rachete cu raza scurta si medie in Europa si Asia.

Referitor la situatia din Orientul Mijlociu, Lavrov a declarat ca si acolo Statele Unite „alimenteaza flacarile conflictului”, fara a oferi detalii suplimentare.

Desi declaratiile lui Lavrov par sa urmareasca intimidarea adversarilor Rusiei si justificarea actiunilor agresive ale Moscovei, perspectivele unei conferinte de pace raman indepartate in conditiile in care Rusia continua sa insiste asupra recunoasterii teritoriilor ocupate ilegal in Ucraina. Escaladarea retoricii nucleare de catre oficialii rusi reprezinta, de asemenea, un motiv major de ingrijorare pentru comunitatea internationala.

Cu toate acestea, o eventuala implicare a Chinei in eforturile de pace ar putea deschide noi oportunitati de dialog, avand in vedere influenta economica si politica globala a Beijingului. Intrebarea ramane daca China ar fi dispusa sa joace un rol de mediator autentic si impartial in acest conflict sau daca ar actiona in favoarea intereselor Rusiei.

Distribuie acest articol si spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii! O dezbatere constructiva ne poate ajuta pe toti sa intelegem mai bine complexitatea acestei crize geopolitice.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: razboi Rusia Ucraina, Serghei Lavrov, China pace, conferinta, realitati teren

Expertiza: Articolul se bazeaza pe declaratiile Ministrului de Externe rus Serghei Lavrov si informatiile furnizate de agentia Reuters.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole