20.2 C
București
25 iulie 2024

NATO promite Ucrainei ajutor militar de 43 de miliarde de dolari

Citeste si ...

Liderii NATO au convenit sa ofere Ucrainei sprijin militar semnificativ si sa o plaseze pe un drum ireversibil spre aderarea la alianta, in cadrul summitului de la Washington. Decizia vine in contextul continuarii conflictului cu Rusia si al preocuparilor legate de viitorul implicarii SUA in NATO.

Summitul NATO de la Washington a adus angajamente importante pentru sprijinirea Ucrainei in razboiul cu Rusia. Principalele rezultate includ:

  • Promisiunea de a oferi Ucrainei ajutor militar in valoare de cel putin 43 de miliarde de dolari in urmatorul an
  • Declararea Kievului ca fiind pe un drum ireversibil spre aderarea la NATO
  • Anuntul ca primele avioane de lupta F-16 vor ajunge in Ucraina in aceasta vara
  • Decizia SUA de a desfasura in Germania rachete cu raza mai lunga de actiune incepand din 2026

Sprijin militar consistent pentru Ucraina

Alianta Nord-Atlantica si-a reafirmat angajamentul ferm de a sprijini Ucraina in fata agresiunii ruse. Suma de 43 de miliarde de dolari promisa pentru urmatorul an reprezinta un ajutor militar substantial, menit sa consolideze capacitatile defensive ale Kievului.

Pe langa aceasta suma, mai multe tari membre NATO au anuntat contributii individuale importante:

  • SUA va furniza Ucrainei patru sisteme de rachete Patriot
  • Olanda si Danemarca vor livra primele avioane de lupta F-16 in aceasta vara
  • Alte state membre se vor ocupa de intretinerea si mentenanta sistemelor livrate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat ca acest sprijin nu are scopul de a prelungi conflictul, ci dimpotriva, de a-l incheia cat mai rapid posibil.

Aderarea Ucrainei la NATO

Un aspect important al summitului a fost declararea Ucrainei ca fiind pe un drum ireversibil spre aderarea la alianta. Comunicatul final al reuniunii a mentionat ca:

„Viitorul Ucrainei este in NATO. Ne angajam sa continuam sa sprijinim Kievul pe calea sa ireversibila spre integrarea euro-atlantica deplina, inclusiv in ceea ce priveste aderarea la NATO.”

Cu toate acestea, invitatia oficiala de aderare va fi facuta doar „atunci cand aliatii vor fi de acord si conditiile vor fi indeplinite”, conform declaratiei NATO. Stoltenberg a precizat ca Ucraina nu va deveni membra imediata, dar a insistat ca acest lucru trebuie sa se intample dupa incheierea razboiului, pentru a preveni viitoare atacuri rusesti.

Citeste si...
Donald Trump primit cu huhuieli si injuraturi la Conventia nationala a Partidului Libertarian

Intarirea apararii europene

Pe langa sprijinul pentru Ucraina, summitul a adus decizii importante pentru consolidarea apararii Europei in fata amenintarii rusesti:

  • SUA va desfasura in Germania, incepand din 2026, rachete cu raza mai lunga de actiune
  • Aceste arme vor fi cele mai puternice arme americane stationate in Europa de la sfarsitul Razboiului Rece
  • Masura ar fi fost interzisa de Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare semnat in 1987, dar acesta a expirat in 2019

Viitorul NATO

Summitul a avut loc pe fundalul unor ingrijorari crescande privind viitorul implicarii SUA in NATO, in contextul alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Candidatul republican Donald Trump si-a reiterat amenintarea de a nu apara aliatii NATO care nu-si respecta angajamentele de cheltuieli militare. Aceste declaratii au starnit neliniste in randul liderilor europeni.

Stoltenberg a aparat cu fermitate alianta, subliniind ca: „Criticile din SUA nu au fost despre NATO. Au fost despre aliatii NATO care nu investesc suficient in NATO. Iar acest lucru s-a schimbat.”

El a precizat ca numarul aliatilor care indeplinesc tinta de 2% din PIB pentru cheltuieli militare a crescut de la 6 la 23 din 2021.

La randul sau, presedintele Joe Biden a subliniat importanta NATO, afirmand: „Putem si vom apara fiecare centimetru de teritoriu NATO, si o vom face impreuna.”

Summitul NATO de la Washington a reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina si angajamentul aliatilor de a-si consolida capacitatile defensive in fata amenintarii rusesti. Ramane de vazut cum se vor concretiza aceste promisiuni si care va fi impactul lor asupra evolutiei conflictului din Ucraina si a relatiilor cu Rusia.

Sursa imagini: Getty Images

Etichete: NATO, Ucraina, ajutor militar, aderare NATO, SUA

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole