Ministerul Apararii din Taiwan a raportat joi prezenta unui numar fara precedent de aeronave militare chineze in apropierea insulei, in contextul exercitiilor militare desfasurate de Beijing simultan cu reuniunea NATO de la Washington. Aceasta amplificare a tensiunilor in stramtoarea Taiwan vine pe fondul avertismentelor lansate de liderii Aliantei Nord-Atlantice cu privire la provocarile reprezentate de China la adresa securitatii europene.
Potrivit declaratiei oficiale, in ultimele 24 de ore au fost detectate 66 de aeronave apartinand Armatei Populare de Eliberare (PLA) si 7 nave ale Marinei Militare chineze in imediata vecinatate a Taiwanului. Dintre acestea, 56 de aeronave au traversat linia mediana sensibila care separa insula de continent, reprezentand cea mai ampla incursiune aeriana inregistrata in acest an.
Avioane de lupta si bombardiere strategice
Ministerul Apararii din Taiwan a furnizat informatii suplimentare privind tipurile de aeronave implicate in aceasta operatiune de anvergura. Printre aparatele de zbor identificate se numara:
- Avioane de vanatoare J-16
- Bombardiere strategice H-6 cu capacitate nucleara
- Avioane de patrulare maritima si supraveghere electronica
Un purtator de cuvant al ministerului a subliniat ca fortele armate taiwaneze „au o intelegere detaliata a activitatilor desfasurate in marile si apele din jurul stramtorii Taiwan, inclusiv a navelor si aeronavelor apartinand comunistilor chinezi”.
Portavionul chinez Shandong in apropierea Filipinelor
Intr-o miscare separata dar corelata, oficialii taiwanezi au anuntat miercuri ca portavionul chinez Shandong a fost observat trecand in apropiere de coastele Filipinelor, in drumul sau spre exercitii militare programate in Pacificul de Vest.
Armata filipineza a confirmat la randul sau ca a primit rapoarte privind desfasurarea unor exercitii comune chino-ruse in Marea Filipinelor, fara a face insa referire directa la prezenta portavionului Shandong in zona.
Pozitia NATO si tensiunile regionale
Intensificarea activitatilor militare chineze in jurul Taiwanului coincide cu reuniunea NATO de la Washington, unde liderii Aliantei au adoptat o pozitie ferma fata de Beijing.
Intr-un comunicat emis miercuri, sefii de state si guverne NATO au acuzat China ca actioneaza ca un „facilitator decisiv” al razboiului Rusiei impotriva Ucrainei si ca reprezinta „provocari” la adresa Europei si a securitatii sale.
Misiunea Chinei pe langa Uniunea Europeana a reactionat prompt, acuzand NATO de exagerare si calificand declaratia Aliantei drept plina de „minciuni si calomnii evidente”.
Relatiile complicate dintre China si Taiwan
Taiwan, pe care Beijingul il considera parte integranta a teritoriului sau, a semnalat in ultimii ani o intensificare accentuata a activitatilor militare chineze in zona. Aceasta escaladare este vazuta ca o tactica de presiune a Chinei asupra guvernului Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care pledeaza pentru consolidarea identitatii taiwaneze si strangerea relatiilor cu comunitatea internationala.
Autoritatile de la Beijing l-au etichetat pe presedintele taiwanez William Lai Ching-te drept un „separatist periculos”, insistand ca insula ar trebui „reunificata” cu China continentala, prin forta daca va fi necesar.
Actuala demonstratie de forta a Chinei in jurul Taiwanului pare sa transmita un mesaj ferm atat insulei, cat si comunitatii internationale, intr-un moment in care aliantele occidentale isi consolideaza pozitiile fata de Beijing.
Aceasta amplificare a tensiunilor militare in stramtoarea Taiwan marcheaza un nou punct culminant in relatiile sino-taiwaneze si subliniaza provocarile geopolitice complexe cu care se confrunta regiunea indo-pacifica. Ramane de vazut cum vor evolua aceste dinamici si care va fi raspunsul comunitatii internationale la aceste demonstratii de forta ale Chinei.
Sursa imagini: AFP
Etichete: Taiwan, China, avioane de razboi, NATO, tensiuni geopolitice
Acest articol se bazeaza pe informatii furnizate de Ministerul Apararii din Taiwan si alte surse oficiale, dar situatia ramane in continua evolutie.