Masinaria de razboi a Rusiei este facilitata de sprijinul chinezesc, care trebuie sa inceteze, au avertizat oficialii americani si NATO. In ciuda pozitiei neutre oficiale a Chinei privind invazia Rusiei in Ucraina, legaturile dintre Beijing si Moscova continua sa se consolideze, subliniate de vizita lui Vladimir Putin in China din luna mai.
Secretarul de stat american Antony Blinken si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au criticat relatia stransa dintre China si Rusia, avertizand ca sprijinul oferit de Beijing in continuarea razboiului de amploare al Moscovei in Ucraina este de neacceptat. Ambii oficiali au atras atentia asupra ajutorului pe care China il furnizeaza Rusiei pentru a-si mentine in functiune industria de aparare si „masinaria de razboi”, permitand astfel continuarea conflictului. Aceste remarci subliniate sunt cele mai recente semnale de avertizare din partea SUA si NATO adresate Beijingului cu privire la consecintele sprijinirii invaziei rusesti.
Blinken condamna sprijinul Chinei pentru „masinaria de razboi” a Rusiei
Intr-o conferinta de presa comuna cu Stoltenberg), secretarul de stat Antony Blinken a condamnat sprijinul acordat de China regimului rus pentru a-si mentine „masinaria de razboi” in functiune si a continua invazia in Ucraina. Blinken a declarat:
„China ofera un sprijin care permite Rusiei sa mentina in functiune acea baza industriala de aparare, sa mentina in functiune masina de razboi, sa continue razboiul. Asa ca acest lucru trebuie sa inceteze.”
Oficialul american a subliniat ca, desi China sustine oficial o pozitie neutra in conflictul din Ucraina si neaga furnizarea de asistenta letala Rusiei, legaturile dintre Beijing si Moscova devin din ce in ce mai stranse. Vizita presedintelui rus Vladimir Putin la liderul chinez Xi Jinping in luna mai a subliniat consolidarea acestei aliante.

Stoltenberg avertizeaza China cu privire la consecinte
In remarci similare cu cele exprimate la 17 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca China ar trebui sa se astepte la „consecinte” daca va continua sa sprijine Rusia in razboiul sau pe scara larga impotriva Ucrainei. Stoltenberg a subliniat:
„China nu poate juca in ambele sensuri. Nu poate continua sa aiba relatii comerciale normale cu tari din Europa si, in acelasi timp, sa alimenteze cel mai mare razboi pe care l-am vazut in Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace.”
La 17 iunie, seful NATO a declarat ca 90% din microelectronica utilizata de armata rusa provine din China. De asemenea, s-a sugerat ca Beijing lucreaza pentru a imbunatati capabilitatile satelitilor militari rusi.
China neaga sprijinul militar pentru Rusia
In ciuda acestor acuzatii, China a negat in mod repetat ca a oferit Rusiei asistenta militara in invazia sa la scara larga impotriva Ucrainei. Cu toate acestea, SUA au criticat anterior Beijingul pentru ca a oferit Rusiei „tot sprijinul din culise” in conflictul din Ucraina, descriind actiunile sale ca fiind „destabilizatoare in inima Europei”.
Pe fondul avertismentelor din partea SUA si NATO, China se confrunta cu o presiune crescanda de a-si revizui sprijinul pentru Moscova in razboiul din Ucraina. Desi Beijing a incercat sa mentina o pozitie neutra, legaturile sale stranse cu Rusia pun in pericol relatiile sale comerciale cu Occidentul si ridica semne de ingrijorare cu privire la potentialele consecinte economice si geopolitice.
Ramane de urmarit modul in care China va raspunde acestor avertismente ale SUA si NATO si daca va fi dispusa sa-si revizuiasca sprijinul pentru Rusia. Impartasiti acest articol pentru a contribui la informarea publicului cu privire la tensiunile curente dintre China si Occident in contextul razboiului din Ucraina.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Razboi Ucraina, Relatii China-Rusia, Avertismente SUA, NATO, Consecinte
Declaratiile oficialilor SUA si NATO se bazeaza pe informatii si analize realizate de agentiile de informatii americane si aliatii occidentali, care monitorizeaza indeaproape legaturile dintre China si Rusia in contextul conflictului din Ucraina.