Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a primit cu prea mult entuziasm propunerea de incetare a focului in Ucraina, avand in vedere experientele negative anterioare ale Kievului cu astfel de aranjamente. Orban, care a vizitat recent Kievul pentru prima data de la inceputul conflictului, a relatat despre discutia „oarecum rece” cu liderul ucrainean.
Intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene Die Weltwoche, Orban a precizat ca Zelenski si-a exprimat unele indoieli cu privire la o eventuala incetare a focului, avand in vedere ca in trecut aceasta nu a fost in avantajul Ucrainei. Cu toate acestea, liderul de la Kiev a acceptat sa reflecteze asupra ideii si sa o ia in considerare.
„Deci el a inteles pozitia mea, si-a explicat limitele a ceea ce poate face si vom vedea cum putem continua”, a adaugat Orban, potrivit agentiei TASS.
O vizita istorica la Kiev
Vizita lui Viktor Orban in Ucraina, prima de cand a izbucnit razboiul, a marcat inca un pas important in eforturile diplomatice de a pune capat conflictului. El a devenit astfel ultimul lider european care s-a intalnit fata in fata cu Zelenski la Kiev.
Pe langa discutiile despre incetarea focului, Orban a transmis si un mesaj prin care incurajeaza Uniunea Europeana sa-si defineasca rolul si interesele inainte de inceperea negocierilor de pace. El considera ca americanii si rusii vor ajunge inevitabil la masa tratativelor „mai devreme sau mai tarziu”.
Conditiile Rusiei pentru negocieri
Inca de la inceputul conflictului, Moscova a enuntat o serie de preconditii pentru a se aseza la masa negocierilor de pace cu Ucraina. Printre acestea se numara:
- Retragerea trupelor ucrainene din Donbas, Herson si Zaporojie
- Renuntarea oficiala a Kievului la pretentiile asupra acestor teritorii
- Demilitarizarea si „denazificarea” Ucrainei
- Ridicarea sanctiunilor internationale impuse Rusiei
- Recunoasterea statutului neutru si non-nuclear al Ucrainei
Zelenski a respins aceste cereri, catalogandu-le drept un ultimatum din partea Kremlinului. El a subliniat insa ca Ucraina este gata sa inceapa discutiile „chiar de maine”, daca Rusia isi retrage trupele.
15 luni de conflict sangeros
De la declansarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022, Ucraina a trecut prin momente dramatice, confruntandu-se cu atacuri masive si ocuparea unor parti din teritoriu. Kievul a rezistat eroic si a lansat o contraofensiva de amploare, reusind sa elibereze zone importante din sud si est.
Datele ONU arata ca pana acum si-au pierdut viata peste 14.000 de civili, in timp ce milioane de ucraineni au fost nevoiti sa-si paraseasca caminele, devenind refugiati. Conflictul a provocat si pagube materiale imense, estimate la sute de miliarde de dolari.
Comunitatea internationala a impus Rusiei sanctiuni fara precedent si a trimis ajutoare militare si umanitare substantiale catre Ucraina. Cu toate acestea, perspectivele unui sfarsit rapid al razboiului raman incerte, in ciuda eforturilor diplomatice intense.
Cuvintele lui Orban vin sa confirme dificultatile in a ajunge la un acord de incetare a focului acceptabil pentru ambele parti. Experientele anterioare nefericite ale Ucrainei cu astfel de intelegeri fac ca Kievul sa fie precaut in a accepta noi aranjamente, fara garantii solide.
Sursa imaginii: Social Media.
Subiecte abordate in articol: conflictul ruso-ucrainean, incetarea focului, negocieri de pace, Viktor Orban, Volodimir Zelenski
*Informatii bazate pe relatarile din mass-media internationala si analizele expertilor in relatii internationale.