Ministrul suedez al Apararii, Pål Jonson, atrage atentia ca Rusia urmareste in mod activ sa semene discordie politica in cadrul Uniunii Europene si al NATO, intr-un efort de a dezbina aliantele occidentale. Oficialul subliniaza insa ca demersul Kremlinului are sanse mici de reusita, dat fiind puternicul element unificator al NATO – unitatea si forta sa.
Intr-un interviu acordat publicatiei Bild, Pål Jonson a avertizat ca Moscova lucreaza intens pentru a crea diviziuni politice in randul aliatilor europeni si nord-atlantici. El a subliniat ca singura modalitate de a mentine pacea pe continent este prin consolidarea NATO si a evidentiat rolul crucial al Ucrainei ca „scut” impotriva expansiunii militare rusesti.
„Cred ca la Kremlin si impreuna cu Putin insusi, ei sunt constienti ca vor pierde acest razboi. Dar cred ca sunt foarte interesati sa ne dezbine politic, atat in UE, cat si in NATO”, a declarat ministrul suedez.
Jonson a atras atentia si asupra planurilor ambitioase ale Rusiei de a-si extinde fortele armate. Conform acestuia, presedintele Vladimir Putin intentioneaza sa creasca numarul de soldati de la un milion la 1,3 milioane pana in 2026. De asemenea, oficialul si-a exprimat ingrijorarea cu privire la potentiala amenintare sporita la adresa Georgiei si Moldovei, state ale caror teritorii sunt partial ocupate de Rusia.
Chiar daca a recunoscut severitatea mediului de securitate actual, catalogandu-l drept cea mai mare provocare de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, Pål Jonson a tinut sa precizeze ca scopul nu este de a genera panica, ci de a creste gradul de constientizare in randul publicului. El a pledat pentru investitii consistente in fortele armate, vitale pentru mentinerea capacitatii NATO de descurajare si aparare.
„Nu am creat NATO pentru a castiga acest razboi. Scopul principal al NATO este prevenirea razboiului, in special in Europa. Dar, din cauza comportamentului agresiv al Rusiei, luam nota de ceea ce face Rusia in Ucraina”, a punctat ministrul.
Jonson a reamintit de crimele de razboi comise de Rusia la Bucha si Irpin si si-a manifestat profunda ingrijorare fata de informatiile conform carora Moscova a mutat fortat copii ucraineni pe teritoriul sau. Pentru a preveni repetarea unor astfel de atrocitati in interiorul granitelor NATO, el a subliniat importanta unui sprijin ferm si neconditionat pentru Ucraina.
Avertismentul ministrului suedez al apararii vine in contextul in care razboiul declansat de Rusia in Ucraina a generat temeri serioase in randul europenilor cu privire la o posibila extindere a conflictului. In pofida eforturilor Moscovei de a dezbina Occidentul, NATO a demonstrat o unitate si o coeziune fara precedent, aspect ce poate fi considerat un atu major in fata ambitiilor expansioniste ale Kremlinului. Ramane de vazut daca acest front comun va reusi sa descurajeze in mod eficient eventuale noi agresiuni rusesti si sa contribuie la instaurarea unei paci durabile pe continent.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Rusia NATO, divizare Occident, Ucraina scut, extindere forte armate ruse
Sursa expertizei: interviu acordat de ministrul suedez al apararii publicatiei germane Bild.