26.6 C
București
25 iunie 2024

Parlamentul Spaniei aproba amnistierea a sute de separatisti catalani – O sansa la reconciliere dupa 7 ani de criza?

Citeste si ...

Joi, 30 mai 2024, Parlamentul spaniol a adoptat o lege care ii va amnistia pe circa 400 de separatisti catalani implicati in evenimentele care au condus la declararea independentei Cataloniei in 2017, relateaza The Guardian. Aceasta decizie marcheaza un pas important spre reconciliere, dupa cea mai grava criza politica din Spania ultimilor 40 de ani.

Proiectul de lege a trecut cu 177 de voturi pentru si 172 impotriva, fiind promis de premierul socialist Pedro Sanchez in schimbul sprijinului partidelor catalane pentru formarea noului guvern dupa alegerile de anul trecut. Desi conservatorii au castigat scrutinul, ei nu au reusit sa adune o majoritate, oferindu-i lui Sanchez o sansa de a ramane la putere cu ajutorul separatistilor.

Carles Puigdemont, liderul catalan exilat, poate reveni acasa

Cel mai cunoscut beneficiar al amnistiei este Carles Puigdemont, fostul presedinte al Cataloniei care a fugit in Belgia in 2017 pentru a scapa de arestare. Odata ce legea va intra in vigoare, el va putea reveni in Spania dupa 7 ani de exil. Alaturi de el, vor fi exonerati directorii de scoli acuzati ca au permis organizarea referendumului ilegal, functionari publici, pompieri si politisti trimisi sa impiedice votul.

O problema spinoasa rezolvata prin compromis politic

Chestiunea amnistiei a aparut pe agenda publica dupa alegerile din iulie 2023, castigate la limita de Partidul Popular (centru-dreapta). In lipsa unei majoritati clare, premierul in exercitiu Pedro Sanchez a negociat sprijinul a doua partide catalane pro-independenta, promiţandu-le in schimb promovarea legii amnistiei. Deşi controversata, masura este vazuta de unii ca un compromis necesar pentru stabilitatea ţarii.

Catalonia ramane divizata, dar pacea avanseaza

Parlamentul spaniei aproba amnistierea a sute de separatisti catalani - o sansa la reconciliere dupa 7 ani de criza?
Parlamentul spaniei aproba amnistierea a sute de separatisti catalani - o sansa la reconciliere dupa 7 ani de criza?

Reactiile in regiunea rebela sunt mixte. Multi separatisti saluta amnistia ca pe o victorie, altii o considera insuficienta. Unionistii o privesc ca pe o tradare. Totusi, tensiunile par sa se mai fi domolit fata de atmosfera incendiara din 2017. Desi independenta ramane un vis pentru o parte a populatiei, realismul castiga teren. Cu acest gest de bunavointa din partea Madridului, Spania spera sa impinga conflictul spre arena politica pasnica.

Citeste si...
Silvestru Șosoaca, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile in scandalul semnaturilor falsificate

Adoptarea legii amnistiei in Parlamentul Spaniei este un moment de cotitura in relatiile complicate dintre Madrid si Barcelona. Desi nu rezolva toate problemele, ea creaza premisele unui dialog constructiv si ale unei normalizari treptate dupa un deceniu tumultuos. Ramane de vazut daca acest compromis va reusi sa aduca pacea mult dorita sau va deschide cutia Pandorei revendicarilor secesioniste.

Distribuie acest articol daca ti se pare relevant si lasa un comentariu cu parerea ta despre acest subiect!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: amnistie separatisti catalani spania criza reconciliere

**Articol realizat pe baza informatiilor din The Guardian si a analizei situatiei politice din Spania si Catalonia.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole