27.8 C
București
25 iulie 2024

Printul Paul Philippe al Romaniei va fi extradat din Malta si predat autoritatilor romane

Citeste si ...

Ministra Justitiei, Alina Gorghiu, a anuntat marti, 25 iunie 2024, ca instanta de fond din Malta a hotarat predarea lui Paul Philippe al Romaniei, condamnat in tara noastra la 3 ani si 4 luni de inchisoare pentru coruptie. Decizia nu este inca definitiva si poate fi atacata.

Paul Philippe al Romaniei, in varsta de 75 de ani, a fugit din Romania in 2020, imediat dupa ce a fost condamnat pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu. Prejudiciul cauzat prin faptele sale a fost estimat la 9,5 milioane de euro.

Printul a incercat sa scape de bratul lung al legii romanesti, refugiindu-se initial in Franta. In iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar Curtea de Apel de acolo a refuzat extradarea sa in Romania. Motivele invocate de avocatul lui Paul Philippe au fost printre argumentele folosite si in fata instantei din Malta.

Intre timp, Paul Philippe s-a mutat in Italia. Luna trecuta insa, el a venit in Malta pentru a participa la o conferinta. Aici a fost retinut in baza unui mandat european de arestare emis de autoritatile romane.

Eforturi sustinute pentru aducerea in tara a fugarilor

Ministra Justitiei, Alina Gorghiu, a subliniat ca decizia instantei malteze este una asteptata de catre Ministerul Justitiei si statul roman, care depun eforturi constante pentru aducerea in tara a infractorilor fugiti.

„Multumesc colegilor de la Ministerul Justitiei, ANP, instantei de executare si tuturor autoritatilor care si-au adus aportul pentru ca aceasta sa fie solutia. Pana la jumatatea lunii iunie au fost adusi in tara 383 de fugari”, a declarat Gorghiu.

Potrivit acesteia, clasamentul tarilor din care au fost extradati cei mai multi fugari este condus de Marea Britanie, urmata de Germania si Italia.

Printul Paul Philippe al Romaniei va fi extradat din Malta si predat autoritatilor romane
Printul paul philippe al romaniei va fi extradat din malta si predat autoritatilor romane

O rejudecare decisiva la nivel european

Extradarea lui Paul Philippe al Romaniei a fost dezbatuta si la nivelul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Ministra Alina Gorghiu anunta recent ca sesizarea Romaniei cu privire la mandatul european de arestare in acest caz urma sa fie analizata de CJUE pe 24 iunie.

Citeste si...
Vremea 21 iunie: Canicula si zapuseala in vest, sud si zona centrala a tarii. Vantul devine mai activ

Pe 10 iunie, Gorghiu preciza ca instanta malteza a admis apelul formulat de parchet, desfiintand hotararea initiala de refuz al predarii. Cauza a fost trimisa la rejudecare, iar Paul Philippe urma sa ramana in arest pana la pronuntarea unei solutii definitive.

Odata cu intrarea in vigoare a legii „Fugarul plateste”, incepand din 7 iunie, toti infractorii care au fugit din Romania vor fi obligati sa suporte costurile aducerii lor in tara pentru a-si ispasi pedepsele.

Dupa ani de tergiversari si incercari de a scapa de raspundere, se pare ca Paul Philippe al Romaniei va ajunge in cele din urma sa execute pedeapsa de 3 ani si 4 luni dictata de instantele romanesti. Cazul sau arata cat de anevoios si de lung poate fi drumul justitiei, dar si determinarea autoritatilor romane de a-i aduce in fata legii pe cei care au gresit, indiferent cat de sus se afla pe scara sociala.

Ramane acum de vazut daca decizia de extradare va ramane definitiva sau daca Printul Paul va gasi noi modalitati de a amana momentul intoarcerii sale dupa gratii. Un lucru e sigur: imaginea „boiereasca” a acestui personaj controversat va fi greu de refacut, iar faradelegile sale nu vor ramane nepedepsite.

Distribuie acest articol daca vrei sa afli de indata ce Paul Philippe al Romaniei va fi predat autoritatilor din tara noastra. Lasa un comentariu cu parerea ta despre acest caz!

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: paul de romania, extradare, malta, alina gorghiu

Sursa: NEWS.RO

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole