26.6 C
București
25 iunie 2024

Proiectul de debarcader american de 320 milioane $ pentru furnizarea de ajutor in Gaza, o incercare esuata

Efortul SUA de a livra ajutoare umanitare în Gaza prin construcția unui dig temporar de 320 mil. $ a eșuat din cauza obstacolelor create de Israel, spun Pentagonul și ONU.

Citeste si ...

Livrarile de asistenta umanitara pe digul temporar din largul coastei Fasiei Gaza nu ajung la populatie. Pentagonul si ONU spun ca initiativa este un esec din cauza obstacolelor din partea Israelului.

In ciuda construirii unui debarcader plutitor de 320 de milioane de dolari de catre Statele Unite pentru a facilita livrarea ajutoarelor umanitare in Fasia Gaza, marfurile descarcate pe dig nu au reusit sa ajunga la cei 2,2 milioane de locuitori ai regiunii care se confrunta cu o criza alimentara grava de cateva luni. Atat Pentagonul, cat si Natiunile Unite au criticat eforturile SUA, considerand ca proiectul este in pericol de esec din cauza obstacolelor create de Israelul.

Potrivit unui articol de la CNN, secretarul de presa al Pentagonului, general-majorul Pat Ryder, a declarat pe 21 mai ca marfurile descarcate pe debarcaderul temporar din largul coastei Gaza nu au ajuns la populatia locala care are nevoie disperata de ele. Grupurile de ajutor umanitar acuza Israelul ca nu a permis accesul unui numar suficient de camioane de ajutor in Fasia Gaza, mentinand inchise punctele critice si creand obstacole logistice, conform Business Insider.

Conflictul intre Israel si Hamas ingreuneaza distributia ajutoarelor

Proiectul de debarcader american de 320 milioane $ pentru furnizarea de ajutor in gaza, o incercare esuata
Proiectul de debarcader american de 320 milioane $ pentru furnizarea de ajutor in gaza, o incercare esuata

Autoritatile israeliene neaga acuzatiile si sustin ca ONU nu a reusit sa distribuie corect ajutoarele, o afirmatie contestata de Natiunile Unite. In weekend, camioanele care transportau ajutoare de pe dig au fost interceptate de o multime de oameni furiosi, potrivit CNN, ceea ce a dus la intreruperea livrarilor duminica si luni.

„Nu inteleg acest debarcader plutitor sau ce indica si care este scopul sau”, a declarat Mounir Ayad, un locuitor din Gaza, pentru CNN, in apropierea digului. „Ei spun ca este pentru ajutor, dar oamenii sunt tematori. Este vorba de ajutor sau de altceva? Știm ca SUA nu a sprijinit niciodata cauza palestiniana, asa ca este putin plauzibil sa ne dea ajutor fara ceva in schimb.”

Desi Pentagonul a sustinut ca transportul ajutoarelor a fost reluat marti, ONU a declarat ca nu are cunostinta de livrari care sa fi avut loc in acea zi, potrivit Associated Press.

Citeste si...
Stoltenberg insista ca Ucraina sa atace Rusia cu armele primite de la aliati

Eforturi majore ale SUA pentru construirea digului temporar

Cifre cheie
Cost dig temporar320 milioane USD
Tone de ajutoare livrate pana pe 21 mai569
Ținta zilnica de livrari500 tone (90 camioane)
Ținta pe termen lung150 camioane/zi

Digul temporar a fost ancorat pe o plaja din Gaza abia saptamana trecuta, o actiune anuntata de Comandamentul Central al SUA pe site-ul sau oficial. Ryder a precizat ca, pana pe 21 mai, 569 de tone de ajutoare fusesera livrate in portul din Gaza.

Pentagonul a declarat ca obiectivul este de a livra zilnic in Gaza cel putin 500 de tone – aproximativ 90 de camioane – de asistenta umanitara, si treptat se va ajunge la 150 de camioane pe zi. Armata americana a desfasurat unele dintre cele mai mari nave ale sale pentru a ajuta la construirea digului, ca parte a eforturilor de a sprijini mai bine civilii in timpul conflictului, noteaza Business Insider.

Desi Statele Unite au depus eforturi semnificative pentru a facilita furnizarea de ajutoare umanitare in Fasia Gaza, obstacolele create de conflictul dintre Israel si Hamas par sa fi dus la esecul initiativei. Aceasta situatie alimenteaza ingrijorarea cu privire la accesul populatiei palestiniene la asistenta de baza in mijlocul crizei umanitare prelungite din regiune. Ramane de vazut daca partile implicate vor putea depasi impasul si vor permite distribuirea eficienta a ajutoarelor catre civilii afectati.

Sursa imagini: Getty Images | Subiecte abordate in articol: razboi Gaza, Israel, Hamas, debarcader, SUA, ajutoare umanitare

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole