Muncitorii germani din constructii anunta ca vor declansa ample proteste si greve incepand de saptamana aceasta, pentru prima data in ultimii 17 ani. Motivul? Dorinta de a obtine salarii mai mari si conditii de munca imbunatatite. Situatia a escaladat dupa ce angajatorii au respins o propunere salariala venita de la un mediator independent, fapt ce a starnit indignarea sindicatului IG Bau.
Acesta a declarat ca „angajatorii au avut o sansa, dar spre deosebire de noi, nu au fost de acord cu decizia mediatorului„. Prin urmare, muncitorii din landul Saxonia Inferioara au intrat deja in greva luni, iar cei de pe santierele din alte landuri urmeaza sa se alature protestelor incepand de marti. Sindicatul pastreaza, de asemenea, deschisa posibilitatea unei greve la nivel national.
Cerintele muncitorilor si propunerea mediatorului
Conform informatiilor furnizate de sindicatul IG Bau, reprezentand peste 200.000 de membri in 2023, mediatorul independent Rainer Schlegel a decis ca lucratorii din constructii ar trebui sa primeasca:
- Un plus de 250 de euro pe luna – jumatate din solicitarea initiala a sindicatului de 500 de euro/luna.
- O majorare salariala de 4,15% in landurile din vestul Germaniei.
- O majorare salariala de putin sub 5% in landurile din estul Germaniei.
Pe de alta parte, principalul organism de lobby al patronatului din constructii a propus o majorare a salariilor pana la 14 euro pe ora pentru cei mai prost platiti angajati, sub suma de 14,38 euro/ora recomandata de mediator.
Consecintele potentiale ale protestelor
Aceste proteste si greve ale muncitorilor din sectorul constructiilor, care angajeaza aproximativ 930.000 de persoane in Germania, potrivit IG Bau, risca sa provoace intarzieri semnificative ale unor mari proiecte de infrastructura, precum si ale construirii de locuinte private. Efectele ar putea fi dezastruoase daca miscarea se extinde si devine un protest indelungat.
„Este timpul ca glasul nostru sa fie auzit„, a declarat un lider sindical pentru Bloomberg. „Muncitorii din constructii sunt coloana vertebrala a industriei si merita salarii decente si conditii de munca demne.”
Greva lucratorilor din constructii se adauga unui sir de proteste in sectoarele transportului feroviar si aerian, care au paralizat transportul in multe parti ale Germaniei la inceputul anului. Aceasta ar putea reprezenta o noua lovitura pentru cea mai mare economie a Europei, amenintand sa sugrume o revenire modesta dupa un an de contractie.
In concluzie, protestele muncitorilor din constructii din Germania reprezinta un semnal de alarma cu privire la necesitatea imbunatatirii conditiilor de munca si a salariilor in acest sector vital. Ramane de vazut daca angajatorii vor raspunde cerintelor sindicatelor sau daca tara se va confrunta cu un val de greve si perturbari economice semnificative.