16 C
București
22 mai 2024

Protestele muncitorilor din constructii ar putea paraliza Germania: „Este timpul sa se auda glasul lor!”

Muncitorii germani din construcții amenință cu proteste și greve masive, pentru prima dată în 17 ani. Cerințele lor? Salarii mai mari și condiții de muncă îmbunătățite. Află cum ar putea fi afectată economia țării!

Citeste si ...

Muncitorii germani din constructii anunta ca vor declansa ample proteste si greve incepand de saptamana aceasta, pentru prima data in ultimii 17 ani. Motivul? Dorinta de a obtine salarii mai mari si conditii de munca imbunatatite. Situatia a escaladat dupa ce angajatorii au respins o propunere salariala venita de la un mediator independent, fapt ce a starnit indignarea sindicatului IG Bau.

Acesta a declarat ca „angajatorii au avut o sansa, dar spre deosebire de noi, nu au fost de acord cu decizia mediatorului„. Prin urmare, muncitorii din landul Saxonia Inferioara au intrat deja in greva luni, iar cei de pe santierele din alte landuri urmeaza sa se alature protestelor incepand de marti. Sindicatul pastreaza, de asemenea, deschisa posibilitatea unei greve la nivel national.

Cerintele muncitorilor si propunerea mediatorului

Conform informatiilor furnizate de sindicatul IG Bau, reprezentand peste 200.000 de membri in 2023, mediatorul independent Rainer Schlegel a decis ca lucratorii din constructii ar trebui sa primeasca:

  1. Un plus de 250 de euro pe luna – jumatate din solicitarea initiala a sindicatului de 500 de euro/luna.
  2. O majorare salariala de 4,15% in landurile din vestul Germaniei.
  3. O majorare salariala de putin sub 5% in landurile din estul Germaniei.

Pe de alta parte, principalul organism de lobby al patronatului din constructii a propus o majorare a salariilor pana la 14 euro pe ora pentru cei mai prost platiti angajati, sub suma de 14,38 euro/ora recomandata de mediator.

Protestele muncitorilor din constructii ar putea paraliza Germania:
Protestele muncitorilor din constructii ar putea paraliza Germania: „Este timpul sa se auda glasul lor!”

Consecintele potentiale ale protestelor

Aceste proteste si greve ale muncitorilor din sectorul constructiilor, care angajeaza aproximativ 930.000 de persoane in Germania, potrivit IG Bau, risca sa provoace intarzieri semnificative ale unor mari proiecte de infrastructura, precum si ale construirii de locuinte private. Efectele ar putea fi dezastruoase daca miscarea se extinde si devine un protest indelungat.

Este timpul ca glasul nostru sa fie auzit„, a declarat un lider sindical pentru Bloomberg. „Muncitorii din constructii sunt coloana vertebrala a industriei si merita salarii decente si conditii de munca demne.”

Citeste si...
Un politist de frontiera din Ucraina a impuscat mortal un barbat ce incerca sa fuga in Romania

Greva lucratorilor din constructii se adauga unui sir de proteste in sectoarele transportului feroviar si aerian, care au paralizat transportul in multe parti ale Germaniei la inceputul anului. Aceasta ar putea reprezenta o noua lovitura pentru cea mai mare economie a Europei, amenintand sa sugrume o revenire modesta dupa un an de contractie.

In concluzie, protestele muncitorilor din constructii din Germania reprezinta un semnal de alarma cu privire la necesitatea imbunatatirii conditiilor de munca si a salariilor in acest sector vital. Ramane de vazut daca angajatorii vor raspunde cerintelor sindicatelor sau daca tara se va confrunta cu un val de greve si perturbari economice semnificative.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole