„Macron si Scholz se agata de putere cu ultimele lor forte!”, afirma presedintele Dumei de Stat a Rusiei, referindu-se la rezultatele dezastruoase inregistrate de partidele liderilor francez si german la alegerile pentru Parlamentul European. Oficialii rusi nu au ratat ocazia de a-i ironiza pe Emmanuel Macron si Olaf Scholz in urma succesului partidelor de extrema dreapta in principalele tari europene.
Votul pentru Parlamentul European a starnit reactii dure din partea Kremlinului, care a urmarit cu mare interes rezultatele scrutinului in contextul crizei din Ucraina. Decizia socanta a presedintelui francez de a convoca alegeri parlamentare anticipate, precum si ascensiunea extremei drepte in tarile de pe continent au tinut prima pagina a presei ruse.
Macron, „varful de lance” al initiativei de interventie in Ucraina, luat in vizor
In conditiile in care Macron a fost recent varful de lance al unei initiative de desfasurare a fortelor occidentale in Ucraina, presedintele Frantei a devenit peste noapte tinta predilecta a liderilor si presei de la Moscova. Tonul a fost, in general, destins, dar critic, folosit pentru a-l lua peste picior pe cel considerat unul dintre inamicii Kremlinului.
„In ciuda faptului ca, pana acum, partidele proeuropene si-au pastrat pozitia de lider, cu timpul, partidele de dreapta le vor depasi”, a afirmat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentand rezultatul votului.
„Ceea ce ar trebui sa faca ar fi sa demisioneze”
Șeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a profitat de ocazie pentru a-l „impunge” si pe cancelarul german, Olaf Scholz, ai carui socialisti s-au clasat pe locul al treilea, in urma partidului de extrema dreapta „Alternativa pentru Germania” (AfD).
„Ceea ce ar trebui sa faca ar fi sa demisioneze si sa nu-si mai bata joc de cetatenii lor”, a mai spus Volodin, care prezideaza camera inferioara a parlamentului rus din 2016 si este un sustinator recunoscut al presedintelui Vladimir Putin.
Potrivit liderului rus, rezultatele alegerilor atat in Franta, cat si in Germania nu au fost surprinzatoare, avand in vedere „economia stagnanta, criza migratiei si implicarea tarilor in razboiul din Ucraina impotriva propriilor interese nationale.”
Rezultate puse pe seama razboiului din Ucraina
Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a legat rezultatul din Franta de invazia Rusiei in Ucraina, ironizandu-l pe Macron ca ar putea lansa chiar „un razboi NATO cu Rusia” in schimb.
„Sper ca Macron sa inteleaga ca francezii il resping, deoarece a incurajat razboiul impotriva Rusiei in Ucraina”, a remarcat Markov, fost consilier al Kremlinului.
Agentia de stiri de stat rusa TASS a tras concluzia ca cetatenii europeni „s-au pronuntat impotriva cursului urmat de Bruxelles, dar nu vor fi auziti.” Comisia Europeana, sub conducerea Ursulei von der Leyen, va continua sa ia „masuri nepopulare”, cum ar fi negocierile de aderare la UE cu Ucraina, si va cauta noi modalitati de a sanctiona Rusia.
Avertismente si dramatism
Pe un ton amenintator, bloggerul militar proeminentRybar a avertizat ca partidele de extrema dreapta din Europa se vor confrunta cu „o noua runda de represiune si presiune.”
„Unii vor fi acuzati ca simpatizeaza cu Rusia, iar altii vor fi urmariti penal”, a scris Rybar, referindu-se la scandalul „Russiagate” care implica politicieni germani suspectati ca ar fi primit finantare rusa.
Intr-o nota mai moderata, think tank-ul „Russia in Global Affairs” a afirmat ca, desi nu a avut loc „o revolutie”, Macron a esuat sa „entuziasmeze alegatorii” cu chestiunea ucraineana si promisiunea de a interveni militar.
Cea mai extrema reactie a venit din partea „ambasadorului” rus insarcinat cu „crimele regimului de la Kiev”, care a declarat ca lui Macron ar trebui sa i se aduca acuzatii penale pentru ca a „provocat escaladarea tensiunilor pe teritoriul rusesc.” Este putin probabil insa ca Curtea Internationala de Justitie sa fie de acord cu o astfel de initiativa, a recunoscut chiar Miroshnik.
Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in Franta si Germania, dar tonul Kremlinului sugereaza ca tensiunile pe plan international sunt departe de a se diminua. Impartasiti acest articol si lasati un comentariu pentru a va spune opinia!
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Rusia UE Politica Macron Scholz