16 C
București
22 mai 2024

Pensionarii retrasi inainte de 2001, lovitura grea: Pierderi in bani la recalcularea pensiilor

Pensionarii retrași înainte de 2001 vor pierde bani la recalcularea pensiilor din septembrie 2024. Află de ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie să faci pentru a beneficia de recalcularea corectă a veniturilor. \

Citeste si ...

Recalcularea pensiilor pentru romanii pensionati pana in 2001 aduce pierderi financiare semnificative. Ce trebuie sa stii daca esti in aceasta situatie?

Incepand cu 1 septembrie 2024, pensionarii retrasi din activitate inainte de anul 2001 vor fi afectati direct de recalcularea pensiilor. Desi actualizarea valorica era asteptata, acesti pensionari nu vor beneficia de recalcularea completa a veniturilor avute pe parcursul carierei, ceea ce inseamna ca vor pierde bani in raport cu anii lucrati si sumele castigate.

Pensiile incomplete pentru cei retrasi inainte de 2001

Inainte de Revolutia din 1989, saptamana de lucru era de 6 zile, inclusiv sambata. Insa, aceste ore suplimentare nu vor fi luate in calcul la recalcularea pensiilor pentru cei care s-au pensionat pana in 2001. Astfel, acestia vor pierde toate orele muncite in plus, ceea ce va diminua cuantumul pensiei.

„Pana la Revoluţie, saptamana de lucru era de 6 zile, inclusiv sambata, dar acele ore nu se iau in calcul acum. Adica, cei care s-au pensionat pana in 2001 pierd toate aceste ore muncite, care nu sunt luate in calcul la recalcularea pensiei.”, a explicat Mircea Filipescu, expert in domeniul pensiilor.

Adeverinte obligatorii pentru ore suplimentare si sporuri

Pensionarii retrasi inainte de 2001, lovitura grea: Pierderi in bani la recalcularea pensiilor
Pensionarii retrasi inainte de 2001, lovitura grea: Pierderi in bani la recalcularea pensiilor 4

Conform legii, pentru a beneficia de recalcularea completa, pensionarii retrasi inainte de 2001 trebuie sa aduca adeverinte care sa ateste:

  • Orele suplimentare lucrate
  • Sporurile primite

Perioada in care trebuie sa obtina aceste documente este intre 1 septembrie 2024 si 1 martie 2025.

In cazul in care angajatorul original nu mai exista, pensionarii sunt nevoiti sa solicite documentele de la Arhivele Statului sau primaria de care apartinea firma unde au lucrat, un proces care poate fi complicat, mai ales pentru fostii agricultori.

Schimbari in calculul CAS in perioada 1977-2001

Un alt aspect care creeaza dificultati este modul in care s-au calculat contributiile la asigurarile sociale (CAS) in perioada 1977-2001:

  1. Inainte de 1977: CAS-ul era platit pe salariul brut, inclusiv orele suplimentare si sporurile.
  2. 1977-1990: S-a trecut la calcularea pensiilor pe baza salariului net, fara a mai include retinerile direct in statul de plata.
Citeste si...
William Lai Ching-te jura pace dupa ce devine noul presedinte al Taiwanului

Aceasta schimbare necesita clarificari suplimentare din partea autoritatilor, pentru a evita complicatiile pentru pensionari.

PerioadaBaza de calcul CAS
Inainte de 1977Salariul brut (inclusiv ore suplimentare si sporuri)
1977 – 1990Salariul net (fara a include retinerile)

Facilitati pentru pensionarii retrasi dupa 2021

Pentru a usura procesul de recalculare, incepand din 2021, pensionarii nu mai sunt obligati sa obtina adeverinte de la angajatori. Aceasta facilitate se aplica insa doar pentru cei retrasi dupa aceasta data.

„Incepand cu anul 2021, pensionarii nu mai sunt nevoiti sa obtina adeverinte de la angajatori pentru recalcularea pensiilor, ceea ce simplifica procesul pentru cei care s-au pensionat dupa aceasta data”, a precizat Mircea Filipescu.

Recalcularea pensiilor aduce vesti bune pentru unii pensionari, dar si pierderi financiare pentru altii. Pensionarii retrasi inainte de 2001 se confrunta cu provocari suplimentare pentru a obtine documentele necesare si a beneficia de recalcularea corecta a veniturilor.

Daca te afli in aceasta situatie, informeaza-te cu atentie asupra pasilor de urmat si a termenelor limita. De asemenea, nu ezita sa soliciti sprijin autoritatilor competente pentru a clarifica orice aspecte legate de situatia ta particulara.

Distribuie acest articol si informeaza-ti prietenii si familia aflati in aceeasi situatie! Lasa un comentariu pentru a impartasi experienta ta sau pentru a pune intrebari suplimentare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole