22.8 C
București
19 iunie 2024

Revolutia digitala a pensionarilor: Vechea sina, inlocuita cu aplicatii online

Guvernul investește masiv pentru a digitaliza complet sistemul de pensii. Pensionarii vor putea accesa online taloane, bilete tratament și multe alte servicii, fără birocrație.

Citeste si ...

Vremurile in care pensionarii stateau la cozi imense pentru a obtine biletele de tratament si taloanele de pensie se apropie de sfarsit. Guvernul a anuntat introducerea unui nou sistem informatic avansat la Casa Nationala de Pensii, care va permite accesarea tuturor serviciilor online. O investitie de peste 130 milioane lei va elimina complet birocratia si va aduce totul la un clic distanta.

In sedinta de Guvern de joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu a dezvaluit marele plan de digitalizare a intregului sistem de pensii. Potrivit premierului, investitia masiva din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) va „elimina asteptarile la achizitionarea biletelor de tratament”.

Sfarsitul dosarului cu sina: Totul devine digital

Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, a explicat pentru dcnews.ro ca noul sistem informatic integrat va revolutiona complet serviciile oferite pensionarilor si asiguratilor:

„Toate serviciile pe care Casa Nationala de Pensii Publice le ofera pensionarilor sau asiguratilor sistemului public de pensii vor fi digitalizate complet. Dosarul fizic, celebrul dosar cu sina va disparea, el se va putea depune direct in spatiul virtual.”

Concret, pensionarii vor putea:

  1. Sa-si creeze un cont online pentru a accesa toate informatiile
  2. Sa vada istoricul complet si realizarea stagiului de cotizare
  3. Sa obtina taloanele de pensie in format digital
  4. Sa primeasca biletele de tratament pe cale electronica
  5. Sa transmita cereri si sa primeasca raspunsuri online
  6. Sa simuleze calculul pensiei cu datele personale

„Toate aceste servicii pe care noi acum le avem la ghisee in format fizic, vrem sa le simplificam si sa fie toate online”, a subliniat Baciu.

Interoperabilitate cu alte sisteme publice

Unul dintre avantajele cheie ale noului sistem va fi interoperabilitatea cu alte baze de date ale statului. Presedintele CNPP a explicat un exemplu concret:

„La pensia de urmas avem nevoie de baza de date de la Ministerul Educatiei, unde trebuie sa ai calitatea de elev sau student, ca sa primesti pensie. Putem operationaliza datele si accesand baza de date de acolo, nu mai e nevoie ca copiii sa vina cu adeverinta.”

Citeste si...
Terminal intermodal inaugurat la Oradea cu 7 luni mai devreme, conectand Romania de Vestul Europei
Facilitati ale noului sistem informaticBeneficii
Interoperabilitate cu alte institutii publiceEliminarea birocratiei si a documentelor justificative
Introducerea datelor o singura dataEconomie de timp si efort
Acces la toate serviciile dintr-un singur contConfort si usurinta in folosire

„Sunt niste idei inovatoare. Noi contam pe competentele digitale ale viiitorilor pensionari sa se plieze pe ce vrem noi sa facem”, a adaugat Baciu.

Cel mai mare proiect IT din sistemele publice

Liderul CNPP nu a ezitat sa denumeasca noua platforma drept „cel mai mare proiect din toate sistemele publice in momentul de fata”. Investitia uriasa in valoare de 134 milioane lei reflecta importanta acordata digitalizarii de catre actuala guvernare.

In 2023, oamenii tot mai digitalizati au asteptari mai mari de la sistemele publice. Proiectul amбitios al Guvernului de a aduce pensia la un click distanta reprezinta un pas urias in directia potrivita. Ramane de vazut daca implementarea va fi la fel de reusita precum intentia.

Revolutia digitala a pensionarilor: Vechea sina, inlocuita cu aplicatii online
Revolutia digitala a pensionarilor: vechea sina, inlocuita cu aplicatii online

O misiune de modernizare necesara

In concluzie, noua platforma informatica integrata de la Casa Nationala de Pensii se anunta a fi o adevarata revolutie pentru pensionarii si asiguratii din Romania. Investitia record de peste 130 milioane lei va elimina complet birocratia si va aduce toate serviciile la distanta unui click.

Pensionarii vor putea accesa online absolut toate serviciile, de la obtinerea taloanelor si a biletelor de tratament, pana la simularea calculului pensiei. Sistemul va fi interconectat cu alte institutii publice pentru a prelua automat informatii, fara a mai fi nevoie de documente justificative.

Desi planul suna extrem de amбitios, aceasta misiune de modernizare a sistemului de pensii este absolut necesara si de asteptat in era digitala in care traim. Ramane de vazut daca implementarea va tine pasul cu intentia declarata si daca pensionarii vor reusi sa navigheze cu usurinta noile aplicatii online.

Va incurajam sa impartasiti acest articol cu prietenii si cunoscutii vostri pensionari. De asemenea, lasati un comentariu mai jos pentru a ne spune daca proiectul vi se pare oportun sau nu!

Citeste si...
O tinta militara legitima: Dmitri Medvedev ameninta din nou pe Volodimir Zelenski

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Revolutia digitala a pensionarilor: Vechea sina, inlocuita cu aplicatii online