Ultimele sondaje la iesirea de la urne indica un rezultat neasteptat in cel de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, desfasurat duminica, 7 iulie 2024. Desi partidul de extrema dreapta Adunarea Nationala (RN) a obtinut un numar semnificativ de mandate, acesta nu va reusi sa obtina majoritatea absoluta in Parlament, contrar asteptarilor initiale.
Scrutinul de duminica a fost marcat de o prezenta ridicata la vot, estimata la 67% de catre institutele de sondare, cea mai mare rata de participare la alegerile legislative din ultimii 27 de ani. Acest nivel crescut de implicare civica reflecta importanta acordata de francezi acestor alegeri, considerate cruciale pentru viitorul politic al tarii.
Rezultatele surprinzatoare ale exit poll-urilor
Mai multe institute de sondare au publicat estimari ale rezultatelor la inchiderea urnelor. Desi cifrele difera usor, toate indica un scenariu similar:
- Adunarea Nationala (RN) si aliatii: intre 130 si 228 de locuri
- Noul Front Popular (stanga): intre 161 si 210 locuri
- Ensemble (coalitia prezidentiala): intre 70 si 180 de locuri
- Republicanii (LR) si dreapta diversa: intre 30 si 67 de locuri
Aceste cifre arata ca, in ciuda unui avans semnificativ, RN nu va reusi sa obtina cele 289 de locuri necesare pentru a detine majoritatea absoluta in Adunarea Nationala.
Reactii si implicatii politice
Rezultatul neasteptat al alegerilor a generat deja reactii puternice in randul clasei politice franceze.
Fostul presedinte François Hollande a avertizat ca „situatia din Franta este grava” si a pledat pentru formarea unei aliante intre celelalte partide pentru a guverna provizoriu, in cazul in care nu se contureaza o majoritate clara.
„Trebuie sa existe o solutie de angajamente minime pe cel putin un an”, a declarat Hollande, subliniind necesitatea ca „tara sa fie guvernata” in ciuda diferentelor programatice dintre partide.
Pe de alta parte, in tabara RN, presedintele partidului Jordan Bardella isi exprimase anterior dorinta de a deveni prim-ministru. Aceste planuri par acum compromise de lipsa unei majoritati absolute.
Prezenta la vot si desfasurarea scrutinului
Ministerul de Interne a raportat o prezenta la vot de 59,71% la ora 15:00 GMT, usor mai ridicata decat cea din primul tur (59,39%). Birourile de vot s-au inchis la ora locala 18:00 in majoritatea localitatilor, cu exceptia marilor orase unde au ramas deschise pana la ora 20:00.
Aceasta rata de participare este cea mai ridicata pentru un scrutin legislativ de la alegerile din 1981, reflectand importanta acordata de francezi acestui moment electoral.
Contextul si miza alegerilor
Alegerile legislative din Franta au fost convocate in mod anticipat de presedintele Emmanuel Macron, dupa infrangerea sa la alegerile europene din 9 iunie. Decizia a fost criticata de unii observatori politici, inclusiv de fostul presedinte Hollande, care a calificat-o drept „extrem de daunatoare tarii”.
Scrutinul a fost privit cu mare atentie atat in Franta, cat si in intreaga Europa, data fiind ascensiunea extremei drepte si potentialele implicatii pentru viitorul politic al tarii si al Uniunii Europene.
Perspective economice
Rezultatul alegerilor ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei franceze si a pietelor financiare. Al doilea tur de scrutin a pus deja presiune pe moneda euro, iar promisiunile de campanie facute atat de extrema dreapta, cat si de extrema stanga, ar putea fi foarte costisitoare de pus in practica.
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Franta contureaza un peisaj politic complex, cu extrema dreapta obtinand un numar semnificativ de mandate, dar fara a atinge majoritatea absoluta. Aceasta situatie va necesita probabil negocieri si aliante pentru formarea unui guvern functional, intr-un context politic si economic tensionat atat la nivel national, cat si european.
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: alegeri Franta, extrema dreapta, Adunarea Nationala, rezultate electorale
Datele prezentate in acest articol se bazeaza pe exit poll-uri si estimari preliminare furnizate de institute de sondare recunoscute. Rezultatele oficiale finale pot diferi usor de aceste proiectii.