3.4 C
București
3 decembrie 2024

Romania interzice participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la reuniunea OSCE de la Bucuresti

Citeste si ...

Romania nu va permite participarea delegaţiilor din Rusia şi Belarus la sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a OSCE care va avea loc la Bucureşti intre 29 iunie şi 3 iulie, a anunţat sambata Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Masura vizeaza toti membrii delegatiilor

Potrivit purtatorului de cuvant al MAE, Radu Filip, „autoritaţile romane au decis sa nu permita participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a OSCE, desfaşurata in Romania in perioada 29 iunie – 3 iulie. Masura va fi aplicata tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”.

Aceeaşi decizie a fost luata si in cazul delegaţiei din Belarus, care sustine agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei. In plus, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentara a OSCE sunt vizaţi de sancţiuni ale Uniunii Europene.

Decizia autoritatilor din Romania „se bazeaza pe poziţia cunoscuta şi consecventa a ţarii noastre in raport cu Federaţia Rusa, in contextul razboiului de agresiune in curs impotriva Ucrainei„, a mai transmis Radu Filip.

Peste 50 de state membre OSCE vor fi prezente

In ciuda absentei Rusiei si Belarusului, la evenimentul care va avea loc la Bucuresti vor participa delegaţi din peste 50 de state membre ale OSCE. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) este cea mai mare organizaţie regionala de securitate din lume.

Romania interzice participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la reuniunea OSCE de la Bucuresti
Romania interzice participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la reuniunea OSCE de la Bucuresti

Adunarea Parlamentara a OSCE, infiinţata in 1991, are rolul de a facilita dialogul parlamentar si cooperarea pentru promovarea pacii, democratiei si stabilitatii in spatiul OSCE. Din 1993, Adunarea a monitorizat alegeri in peste 30 de ţari de pe mai multe continente.

Rusia a fost expulzata din mai multe organizatii internationale

De la declanşarea invaziei militare in Ucraina in februarie 2022, Rusia a fost exclusa din mai multe foruri internationale, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Vara trecuta, Adunarea Parlamentara a OSCE a recunoscut oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului pentru implicarea sa in Grupul Wagner.

Deşi unii oficiali OSCE susţin ca Rusia ar trebui sa ramana in organizatie pentru a mentine canalele diplomatice deschise, Ucraina a boicotat reuniunile OSCE din cauza prezentei continue a Rusiei. Kievul acuza Moscova ca abuzeaza de regula consensului in cadrul OSCE si recurge la santaj pentru a bloca chestiuni cheie.

Citeste si...
Ancheta bomba in UE: Fostul sef al Bancii Europene de Investitii, suspectat de coruptie

In concluzie, prin interzicerea accesului delegatiilor Rusiei si Belarusului la reuniunea OSCE de la Bucuresti, Romania da un semnal ferm de condamnare a agresiunii rusesti in Ucraina si de sustinere a valorilor democratice promovate de OSCE. Ramane de vazut cum va evolua rolul Rusiei in cadrul acestei organizatii pe viitor, in contextul noilor realitati geopolitice.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: OSCE, Rusia, Ucraina, Romania

*Informatiile prezentate se bazeaza pe comunicatul oficial al MAE si pe date publice despre OSCE si razboiul din Ucraina.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri