Ultima actualizare: 5 iunie 2024
Rusia a facut o descoperire uluitoare in Antarctica – rezerve uriase de petrol si gaze naturale intr-o zona revendicata de Marea Britanie. Potrivit informatiilor prezentate in Camera Comunelor, cantitatile descoperite sunt de peste 70 de miliarde de tone, suficiente pentru a acoperi cererea globala timp de 14 ani. Aceasta veste controversata ridica semne de intrebare privind intentiile Rusiei si respectarea Tratatului Antarcticii.
Descoperirea ruseasca in Marea Weddell
In 2020, vasul de cercetare polara rusesc Alexander Karpinski a revenit din Antarctica cu vesti socante. Echipajul a anuntat descoperirea unor rezerve masive de petrol si gaze naturale in Marea Weddell, o regiune revendicata de Marea Britanie, Chile si Argentina.
Conform estimarilor, aceste zacaminte contin aproximativ 511 miliarde de barili de petrol, o cantitate uriasa, de 10 ori mai mare decat cea extrasa din Marea Nordului in ultimii 50 de ani. Acest lucru ar putea satisface cererea globala timp de 14 ani.
Tensiuni in crestere in Antarctica
Desi Antarctica este guvernata de Tratatul Antarcticii, care interzice exploatarea resurselor minerale, actiunile Rusiei au starnit temeri privind incalcarea acestui acord international. Expertii sustin ca Rusia ar putea:
- Explora parti din Antarctica in cautare de petrol si gaze
- Studia continentul din ratiuni militare
- „Colecta date seismice” sub pretextul cercetarii stiintifice
Rusia Dezvaluie Descoperirea de Petrol Uriasa in Antarctica
Potrivit profesorului Klaus Dodds de la Colegiul Regal Holloway:
„Exista ingrijorarea ca Rusia colecteaza date seismice ceea ce ar putea fi interpretata ca o prospectiune, mai degraba decat cercetare stiintifica. Actiunile Rusiei trebuie intelese ca o decizie de a submina normele asociate cu cercetarea seismica si, in ultima instanta, un precursor pentru extractia ulterioara de resurse.”
Competitie strategica in Antarctica
In contextul tensiunilor dintre Rusia si Occident dupa invazia Ucrainei, descoperirea petroliera ar putea declansa o „competitie strategica” in Antarctica, avertizeaza Dodds. Deja au existat semne ale acestei confruntari:
- Blocarea extinderii regiunilor protejate – In 2022, Rusia si China au blocat incercarile altor natiuni de a-si extinde regiunile protejate de pe continent.
- Prezenta crescuta a marilor puteri – SUA, China si Rusia si-au marit treptat prezenta in regiune in ultimii ani, infiintand statii de cercetare.
Țara | Numar de statii |
---|---|
SUA | 3 |
Rusia | 5 |
China | 5 |
Desi Antarctica este destinata pacii si stiintei conform tratatului, actiunile Rusiei par sa sugereze alte interese.
Descoperirea ruseasca de petrol in Antarctica adauga o noua sursa de tensiune in relatiile internationale. In timp ce Rusia sustine ca actiunile sale sunt in scop stiintific, comunitatea internationala este ingrijorata de posibilele incalcari ale Tratatului Antarcticii.
Ramane de vazut daca aceasta descoperire va escalada competitia strategica in Antarctica sau va determina o reevaluare a reglementarilor privind exploatarea resurselor minerale in regiune. Impartasiti-ne opiniile dvs. in sectiunea de comentarii si distribuiti acest articol pentru a aduce mai multa atentie asupra acestei situatii complexe.