23.8 C
București
17 iunie 2024

Rusia ridica restrictiile asupra exporturilor de benzina

Moscova anunță suspendarea interdicțiilor la export pentru benzină, ca urmare a stocurilor abundente și reluării producției în rafinării. Exporturile către piețele globale pot reveni la normal.

Citeste si ...

Guvernul de la Moscova a decis sa suspende interdictia temporara asupra exporturilor de benzina, deoarece piata interna este suficient aprovizionata, a anuntat publicatia rusa RBC.

Incepand din 1 martie 2023, autoritatile ruse au interzis exporturile de benzina, pentru o perioada de sase luni, in scopul de a asigura aprovizionarea pietei interne. Totusi, aceasta restrictie nu s-a aplicat tarilor din Uniunea Economica Euroasiatica, precum Kazahstanul, si nici altor state cu care Rusia are acorduri interguvernamentale privind livrarile de carburanti, cum ar fi Mongolia.

Potrivit Ministerului Energiei, citat de RBC, „interdictia temporara privind exporturile de benzina, care a intrat in vigoare la 1 martie, va fi suspendata in urma saturarii pietei interne si a finalizarii lucrarilor de mentenanta la rafinarii”.

Stocuri record de combustibili in Rusia

un om care umple o benzinarie
Rusia ridica restrictiile asupra exporturilor de benzina

Decizia de suspendare a embargoului va fi publicata la inceputul acestei saptamani, insa data exacta la care va intra in vigoare nu a fost precizata. Autoritatile au subliniat ca rafinariile si depozitele de combustibili detin stocuri record de benzina si motorina, ceea ce permite acoperirea completa a cererii pe piata interna.

Conform datelor Ministerului Energiei, stocurile de combustibili la data de 15 mai se situau la:

  • 2,1 milioane de tone de benzina auto
  • 3,4 milioane de tone de motorina

Rusia este, de obicei, un exportator net de carburanti si un furnizor important pe pietele internationale. Insa, din cauza perturbarilor activitatilor rafinariilor, companiile petroliere ruse au fost nevoite sa recurga la importuri in ultima perioada.

Semne de revenire a productiei de benzina

La inceputul lunii mai, Moscova a anuntat ca ia in considerare ridicarea embargoului asupra exporturilor de benzina, pe masura ce:

  • Rafinariile isi reiau activitatea dupa lucrari ample de intretinere
  • Stocurile de combustibil cresc

Potrivit datelor oficiale, in 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzina si a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, reprezentand 13% din productie.

Cei mai mari importatori de benzina ruseasca sunt in principal tari africane precum Nigeria, Libia si Tunisia, dar si Emiratele Arabe Unite.

Citeste si...
Geert Wilders va conduce un guvern de coalitie in Olanda, dupa 6 luni de negocieri

Surse din industrie afirma ca stocurile interne de benzina din Rusia sunt pline, iar unele rafinarii au fost nevoite sa reduca prelucrarea primara a petrolului pentru a evita supraproductia de combustibil.


Decizia Moscovei de a ridica restrictiile asupra exporturilor de benzina este un semnal ca sectorul rafinariilor ruse incepe sa-si revina dupa perturbarile recente. Aceasta miscare ar putea contribui la stabilizarea pietei internationale a carburantilor si ar putea atenua presiunile inflationiste asupra preturilor la pompa in multe tari. Cu toate acestea, efectele reale asupra preturilor si disponibilitatii benzinei vor depinde de evolutia cererii globale si de alti factori geopolitici si economici.

Sursa: adevarul.ro Sursa imagini: Social Media Subiecte abordate in articol: Rusia, benzina, export, rafinarii

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Rusia ridica restrictiile asupra exporturilor de benzina