In perspectiva summitului NATO de la Washington in iulie, secretarul general Jens Stoltenberg merge miercuri la Budapesta pentru discutii cu premierul maghiar Viktor Orban. Acesta din urma se opune eforturilor Aliantei de a consolida ajutorul militar pentru Ucraina si cauta un „drept de retragere” pentru Ungaria.
Ungaria, principala problema pentru NATO in ajutorul catre Ucraina
Țara condusa de Orban, care a ramas apropiata de Rusia, doreste sa „redefineasca pozitia” sa pentru a preveni „orice participare la operatiuni in afara teritoriului NATO”. Potrivit unui diplomat citat sub protectia anonimatului, Ungaria a devenit o adevarata „problema pentru NATO, mai ales in ultimele luni”, pe fondul frustrarii celorlalti aliati.
Ideea avansata este de a oferi Ungariei un fel de „drept de retragere” din actiunile Aliantei vizand consolidarea sprijinului pentru Kiev. Budapesta ar putea fi, de asemenea, scutita de propunerea lui Stoltenberg de a perpetua ajutorul actual la un nivel minim de 40 de miliarde de euro pe an.
O disputa si pe numirea succesorului lui Stoltenberg

Un alt subiect de discordie este numirea premierului olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg in fruntea NATO incepand din toamna. Ungaria se opune candidaturii lui Rutte si il sustine pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care se afla insa sub presiune din partea SUA pentru a se retrage.
Desi Alianta a evitat pana acum implicarea directa in conflict, lasand coordonarea livrarilor de arme catre Ucraina in mainile Washingtonului, principalul sustinator al Kievului, NATO doreste acum sa-si schimbe abordarea. Temerile privind o eventuala revenire a lui Donald Trump la Casa Alba stau la baza acestei decizii.
De la izbucnirea invaziei ruse, contributia statelor membre in sprijinul Ucrainei a crescut constant, dar aceasta „coalitie ad-hoc” ar putea fi fragila pe termen lung. O coordonare mai puternica din partea NATO ar putea asigura un ajutor mai coerent si sustenabil pentru Kiev.
Distribuiti acest articol pentru a aduce mai multa lumina asupra tensiunilor din cadrul Aliantei privind sprijinul pentru Ucraina. Lasati un comentariu cu opiniile voastre.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: NATO Ungaria relatii tensionate ajutor militar Ucraina
Acest articol se bazeaza pe informatiile furnizate de surse diplomatice citate de agentia de presa Agerpres.