22.8 C
București
19 iunie 2024

Shein si Temu, in vizorul autoritatilor europene: Produsele s-ar putea scumpi din cauza taxelor vamale

Citeste si ...

Politica agresiva de comert practicata de gigantii chinezi Shein si Temu a atras atentia Uniunii Europene, care intentioneaza sa elimine limita de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale. Aceasta masura ar putea duce la scumpirea considerabila a produselor populare de pe cele doua platforme online.

Scutirea de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro, in vizorul UE

Conform datelor Comisiei Europene, in 2023, doua miliarde de colete cu o valoare declarata mai mica de 150 de euro au ajuns in UE din tari din afara regiunii. Analiza realizata de Comisie arata ca scutirea de taxe la import incurajeaza vanzatorii sa imparta transporturile in colete sub 150 de euro, astfel incat pana la 65% dintre colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutire.

Proiectul de lege privind reforma vamala in UE, propus in martie 2023 de Comisia Europeana si aprobat printr-un vot preliminar de Parlamentul European, prevede eliminarea limitei de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale. Aceasta masura ar urma sa fie evaluata in continuare de noul parlament, dupa alegerile europene din iunie.

Germania sprijina taxarea produselor Shein si Temu

Principala asociatie de comert cu amanuntul din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a sustinut in fata guvernului ca scutirea de taxe a incurajat o crestere masiva a coletelor mici care intra in UE de pe platforme precum Shein si Temu. HDE a argumentat ca autoritatile vamale nu au capacitatea de a verifica conformitatea tuturor produselor cu normele UE.

Ministrul de Finante al Germaniei, Christian Lindner, a declarat ca tara sa va sprijini desfiintarea limitei de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european. Ministerul de Finante al Germaniei a salutat propunerile Comisiei Europene de adaptare a legislatiei vamale la provocarile comertului electronic.

Reactia Shein si Temu: Cresterea nu se datoreaza scutirii de taxe vamale

Reprezentantii Shein si Temu au negat ca succesul lor se datoreaza politicii de scutire de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro. Acestia au declarat pentru Reuters ca respecta toate legile si reglementarile locale relevante ale tarilor in care isi desfasoara activitatea, inclusiv in ceea ce priveste taxele vamale.

Citeste si...
Revolta masiva impotriva "legii ruse" in Georgia: 200 de ONG-uri anunta nesupunere civica - Ce prevede controversata lege?

Shein sustine ca mentine preturile accesibile prin modelul de afaceri bazat pe tehnologie si lantul de aprovizionare flexibil. De asemenea, compania a afirmat ca intocmeste declaratii si plateste taxele necesare pentru comenzile expediate catre clientii din Europa, inclusiv taxe vamale relevante pentru comenzile evaluate peste pragul de 150 de euro.

Temu, detinuta de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a atribuit expansiunea sa rapida eficientei lantului de aprovizionare si competentelor operationale cultivate de-a lungul anilor. Compania a negat ca ar imparti coletele pentru a evita plata taxelor vamale sau a ocoli controalele la frontiera.

ANPC sfatuieste consumatorii care cumpara de pe Shein si Temu

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatiilor care functioneaza ca o piata online, inclusiv Shein si Temu. Actiunea se concentreaza asupra posibilelor practici comerciale incorecte si incalcari ale legislatiei privind siguranta produselor si protectia consumatorilor.

ANPC sfatuieste consumatorii care cumpara online de pe aceste site-uri sa se informeze cu atentie inainte de achizitionare asupra caracteristicilor produsului, preturilor afisate, costurilor de livrare, informatiilor despre comerciant si modalitatilor de plata disponibile. De asemenea, consumatorii trebuie sa verifice existenta informatiilor corecte si complete privind datele de identificare ale comerciantului, caracteristicile esentiale ale produsului, pretul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare, modalitatile de plata si livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau pretului, precum si existenta si modul de exercitare a dreptului de denuntare unilaterala a contractului.

In cazul in care intampina probleme la cumparaturile online, ANPC recomanda consumatorilor sa incerce o rezolvare directa cu operatorul economic, pe cale amiabila. Daca acest lucru nu functioneaza, consumatorii se pot adresa Directiei de Solutionare Alternativa a Litigiilor din cadrul ANPC, in cazul operatorilor economici cu sediu social in Romania, sau Centrului European al Consumatorilor din Romania, in cazul operatorilor economici cu sediu social in alt stat european. In ultima instanta, consumatorii pot formula o reclamatie accesand site-ul ANPC, in cazul operatorilor economici cu sediu social in Romania.

Citeste si...
Mircea Geoana si Emil Boc, cei mai apreciati lideri de catre romani, potrivit unui sondaj INSCOP
Shein si temu, in vizorul autoritatilor europene: produsele s-ar putea scumpi din cauza taxelor vamale
Shein si temu, in vizorul autoritatilor europene: produsele s-ar putea scumpi din cauza taxelor vamale

Intentia Uniunii Europene de a elimina scutirea de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro ar putea avea un impact semnificativ asupra preturilor produselor de pe platformele online precum Shein si Temu. Desi aceste companii neaga ca succesul lor se datoreaza politicii de scutire de taxe, eliminarea acestui prag ar putea duce la scumpirea produselor si la o schimbare a dinamicii comertului electronic. In acest context, consumatorii trebuie sa fie informati si precauti atunci cand fac cumparaturi online, iar autoritatile nationale si europene trebuie sa colaboreze pentru a asigura protectia drepturilor consumatorilor si concurenta loiala pe piata europeana.

Considerati ca eliminarea scutirii de taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro este o masura justa? Cum credeti ca va afecta aceasta decizie comportamentul de cumparare al consumatorilor europeni? Asteptam parerile voastre in sectiunea de comentarii!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: taxe vamale Shein Temu comert electronic

*Articolul se bazeaza pe informatii si declaratii furnizate de Comisia Europeana, Reuters, ANPC si reprezentantii companiilor Shein si Temu.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Shein si temu, in vizorul autoritatilor europene: produsele s-ar putea scumpi din cauza taxelor vamale